Linkovi

Evropska štampa o Srebrenici i budućnosti Balkana


Etnicko čišćenje Srebrenice u suštini je uspjelo, piše danas britanski Independent, koji u izvještaju sa komemoracije u Srebrenici navodi da je prije rata u tom mjestu živjelo 37 hiljada ljudi-od toga 70 procenata Bošnjaka, dok je tamo danas tek desetak hiljada ljudi, pretežno Srba.

List zaključuje da je etničko čišćenje Srebrenice uspjelo, jer su preživjeli Srebreničani sada raseljeni širom svijeta, bez nade i želje da se vrate kući.

Za francuski Liberasion "bijes koji izaziva srebrenički masakr" bi mogao možda pomoći da se izbjegne slično na Kosovu, dok švedski Expressen piše da postoje neki ohrabrujući znači da bi se na prostoru bivše Jugoslavije konačno, deset godina nakon Srebrenice, mogla okrenuti ledja nacionalističkom razdoblju.

Uz ovo, medijsku pažnju su privukli rezultati jednog od istarživanja provedenih u Holandiji.

Skoro dvadeset procenata Holandjana ne zna šta se prije deset godina dogodilo u Srebrenici. Medju onima koji su najmanje infomisani o srebreničkoj tragediji su, uglavnom, mladi. Ipak, autori ankete ukazuju da je značajan procenat Holandjana, njih iznad 72 prosto, pokazalo da zna nešto ili dosta toga o srebreničkom masakru i o tome da je u tragična zbivanja bio umiješan i holandski bataljon "plavih šljemova".

Anketirani Holandjani su većinom od 60 procenata uvjereni da su njihovi sunarodnici prije deset godina u srebreničkoj enklavi učinili sve što su mogli da spriječe zločin, dok ih samo tri procenta ukazuje prstom na holandske vojnike kao odgovorne za srebreničke žrtve. Medutim, znatno veći procenat je uvjerenih da holandska držva i vlada moraju da snose odgovornost - čak 44 procenta upitanih Holandjana je uvjereno u to.

XS
SM
MD
LG