Linkovi

Osnažena medjunarodna koalicija u Iraku


Medjunarodna koalicija u Iraku, rekao je predsjednik George W. Bush, značajno je osnažena u protekloj godini. Gospodin Bush je o naporima da se to postigne govorio u svom obraćanju americkom narodu.

GEORGE W. BUSH: Medjunarodna zajednica je pružila neophodnu pomoć. Tridesetak zemalja ima svoje trupe u Iraku, a i mnoge druge zemlje učestvuju - ne sa vojnom nego drugom vrstom pomoći. Ujedinjene nacije su u Iraku da bi pomogle Iračanima damaćine nacrt ustava i održe svoje naredne izbore. Isto tako, neke zemlje i tri medjunarodne organizacije obećale su oko trideset i četiri milijarde dolara pomoći za obnovu Iraka. Predstavnici više od osamdeset zemalja i medjunarodnih organizacija nedavno su se sastali u Brusselsu kako bi koordinirali svoje napore da pomognu Iračanima da ostvare sigurnost i obnove svoju zemlju. I narednog mjeseca predstavnici zemalja donatora sastaće se u Jordanu kako bi pomogli iračku obnovu.

Trenutno, na hiljade vojnika koalicije angažovano je na obuci i snabdijevanju iračkih snaga sigurnosti. NATO u blizini Bagdada osniva vojnu akademiju koja će obučiti narednu generaciju iračkih vojnih komandanata. Iračku vojsku i policiju obučavaju kadrovi iz Italije, Njemačke, Ukrajine, Turske, Poljske, Bugarske,Australije i Britanije.

Gospodin Bush je rekao da na desetine zemalja radi naostvarenju zajedničkog cilja: Iraka koji može samostalno pobijediti svoje neprijatelje i osigurati svoju slobodu. Gospodin Bush je još rekao da Irak sada ima više od stotinu šezdeset hiljada pripadnika snaga sigurnosti obučenih i opremljenih za razne misije.

GEORGE W. BUSH:
Iračke snage su se hrabro borile, pomažući u hvatanju terorista i pobunjenika u Najafu i Samarri, Faluji i Mosulu. I prošloga mjeseca iračke snage su predvodile jednu od najvećih antiterorističkih akcija u Bagdadu nazvanu: “Operacija munja”, koja je rezultirala hvatanjem na stotine pobunjenika. Kao i svi slobodni narodi bilo gdje u svijetu, Iračani žele da ih brane njihovi sunarodnjaci i mi pomažemo Iračnima da izvrše te dužnosti.

Kakve god da su bile naše nesuglasice u prošlosti, rekao je predsjednik Bush aludirajući na nesuglesice medju članovima koalicije i dodao: svijet je shvatio da je uspjeh u Iraku od ključne važnosti za sigurnost naše zemlje.

XS
SM
MD
LG