Linkovi

10-ta godišnjica Srebrenice u Americi


Ovog weekenda izbjeglice iz BiH, prijatelji Bosne i brojni humanisti će širom Sjedinjenih Država na različite načine obilježiti 10-tu godišnjicu srebreničke tragedije.

Ovdje u Washingtonu u nedjelju Amnesty International organizira bdjenje u znak sjećanja na žrtve Srebrenice.

U Chicagu, Seatle-u. St. Luisu, Detroitu, New Yorku, kao i u Torontu u Kanadi izložbama, tewhidima i panel diskusijama obilježiće se 10-ta godišnjica najvećeg zločina na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

Pod pokroviteljstvom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike danas će u Chicagu biti tewhid za žrtve Srebrenice, sutra će biti otvorena izložba i održan koncert, u nedjelju mevlud za žrtve Srebrenice, a u ponedjeljak mirne demonstracije u znak sjećanja na masakr u Srebrenici.

U Susjednoj Kanadi, ispred Parlamenta u Ottawi će u nedjelju biti organiziran komemorativni skup na kojem će se pročitati Rezolucija američkog kongresa o Srebrenici, a zatim u Nacionalnoj biblioteci Kanade će se prikazati film Remake, režisera Dine Mustafića, dok će u Torontu biti tewhid za žrtve Srebrenice.

Na pacifičkoj strani Sjedinjenih Država, u Seatlu će se takodjer na prigodan način prisjetiti žrtava Srebrenice, izraziti solidarnost sa preživjelim i ponoviti poziv za hapšenjem Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

U St. Louisu, gdje živi najveća zajednica izbjeglica iz BiH u Sjedinjenim Državama, komemoracija će se održati u Muzeju istorije Missouria, a u nedjelju tewhid, te prikazati filmovi koji su svjedočanstvo i opomena, i na kraju mirne demonstracije.

Komemoracija i mirne demonstracije će biti organizirane i u Detroitu.

U New Yorku će biti organizirane izložbe i prigodna okupljanja, a centralna komemoracija će biti održana u parku u blizini zgrade UN-a, Dag Hammarskjold Plaza, na kojoj će izmedju ostalih govoriti Ian Williams, bivši dopisnik UN-a, princ Zeid Raad al-Hussein, specijalni savjetnik Kofi Annana i ambasdor Jordana u UN-u. Govoriće i Bianca Jagger, zagovornica ljudskih prava, ambasdaorica Lichtensteina, zatim šef biroa za Balkan New York Timesa, Chris Hedges, i brojni drugi. Na ovom skupu će biti i Muhamed Sacirbay, bivši ministar vanjskih poslova BiH i ambasadro BiH u UN-u.

U srijedu će u UN-u biti posebna panel diskusija na kojoj će preživjeli Srebrenice biti glavni akteri. Moderator će biti Roy Gutmna.

XS
SM
MD
LG