Linkovi

Predsjednički izbori u Iranu nisu bili ni otvoreni ni pošteni


24. juna bivši gradonačelnik Teherana Mahmoud Ahmadinejad proglašen je pobjednikom strogo kontrolisanih iranskih predsjedničkih izbora. Ti izbori nisu bili ni otvoreni, ni slobodni, ni pošteni. Odlukama samoproklamovanog dvanaestočlanog Starateljskog vijeća vjerskog režima spriječeno je više od hiljadu potencijalnih kandidata da se nadmeću, a među njima reformiste i žene koje su se snažno zalagale za uspostavljanje sobode i demokratije.

Zbog takvih postupaka iranskih vlastodržaca predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush je ocijenio da su rezultati glasnja obezvrijeđeni.

”Kada grupa ljudi, samoproklamovanih, odlučuje ko će biti na glasačkom listiću to nikada nije ni slobodno, ni pošteno.“

Glasnogovornik američkog State Departmenta Sean McCormack kaže: Po rezultatima okončanih izbora u Iranu mi nismo vidjeli ništa što bi nas razuvjerilo da Iran nije i dalje u raskoraku sa reformatorskim kretanjima koja se dogadjaju u tom regionu. Ljudi koji su se kandidovali za ove izbore bili su izabrani, u suštini podržani od imama. Onima koji nisu zadovoljili kriterije imama nije bilo dozvoljeno da se kandiduju. To je još jedan očigledan pokazatelj ko zaista ima vlast u Iranu. I mi se, kao što ste vidjeli iz ranijih saopštenja, pridružujemo težnjama iranskog naroda.

Gospodin McCormack je takođe istakao da je način na koji se iranska vlada ponijela prilikom predsjedničkih izbora, uz težnju za nuklearnim naoružanjem, podršku terorizmu u regionu, te uz načine na koji postupa sa vlastitim narodom, poslednji u seriji zabrinjavajućih poteza.

Iranski narod “ zaslužuje istinski slobodno i demokratsko društvo i slobodne medije koji ćeinformisati javnost i osigurati transparentnost.

Predsjednik Bush je u saopštenju rekao: Iranci zaslužuju slobodu udruživanja kako bi se mogli okupiti i izvršiti pritisak za reformu, a djelotvorna opozicija mogla kritikovati i provjeravati vladu i vlast. Iranski vjerski režim ukraćuje sva ta prava, gašenjem nezavisnih listova i internet stranica i zatvarnjem onih koji se, prema riječima gospodina Busha, usude da se suprotstave korumpiranom sistemu.

“Amerika vjeruje u pravo iranskog naroda da sam odlučuje i određuje vlastitu budućnost. Sjedinjene države su uz iranski narod“ - takođe je istakao američki predsjednik.

XS
SM
MD
LG