Linkovi

Više zemalja, nego ikada u istoriji, imaju pristup elemntima za nukelarnu bombu


Više zemalja, nego ikada ranije u svjetskoj istoriji, imaju pristupa elementima potrebnim za konstrukciju nuklearne bombe. Experti koji su svjedočili pred američkim Kongresom na zasijedanju Domovinske sigurnosti, kažu da su rigoroznije kontrole i bolje kooperacija izmedju zemalja, potrebne da bi se smanjila prijetnja cijelom svijetu.

Zalihe fizijskog materijala, ključnog sastojka za nuklearno naoružanje, se povećavaju alarmantnom brzinom, i s time, po mišljenju eksperata, i mogućnost da dodju u pogrešne ruke.

Fizičar David Albright, koji od 2003-će godine radi za Naučni institut za medjunarodnu sigurnost, predvidja da je više od 3.700 metričkih tona plutonijuma i obogaćenog uranijuma je evidentirano u oko 60 zemlja. On kaže da je ta količina fisijskog materijala dovoljna za stotine hiljada komada nuklearng naoružanja.

David Albright:
Ne treba vam baš mnogo (materijala) za bombu, što povećava hitnost problema. Ovaj se problem ne može previdjeti i zahtijeva vodjstvo američke vlade, jer nam je najviše stalo do toga i najbolje shvatamo ovu opasnost.

Rusija trenutno ima najveće zalihe plutonijuma i obogaćenog uranijuma, a odmah poslije njih su Sjedinjene države. Ali David Albright kaže da je povećanje vojnih zaliha u Indiji, Pakistanu i Izraelu zabrinjavajuće zbog potencijala da ovi materijali dodju u ruke terorista.

Uprkos američkim naporima da svoje zalihe smanje za 50% do 2012-te godine, Rose Gottemoeller iz Carnegie fondacije za medjunarodni mir, kaže da je primjenjivanje Ugovora o nuklearnom smanjanju sporo.

Rose Gottemoeller:
Razlog je dijelom velika podvojenost izmedju onih koji vjeruju da Sjedinjene države i ostale nuklearne zemlje koje imaju nuklearno naoružanje, ne ispunjavaju svoje obaveze (prema ugovoru).

Iran momentalno pravi pogon za obogaćivanje uranijuma koji može koristiti i za proizvodnju fisijskih materijala za proizvodnju nuklearnog naoružanja. Ali, gospodin Albright kaže da zemljama poput Sjeverne Koreje ili Irana, ostale zemlje moraju dati više pozitivnih primjera.

David Albright:
Mislim da postoji način da se riješi problem Irana, ali će se morati uzeti u obzir njihova percepcija vlastite sigurnosti i mora im se dati i neki motiv, tako da i oni vide da ukoliko se nečega odreknu, mogu dobiti nešto drugo za uzvrat.

Eksperti kažu da je bolje obavještavanje, bezbijednost i svestrano poštovanje pravila - uvjet za smanjanje globalne prijetnje. Dr. Albright kaže da su najvažniji medjunarodni i verifikovani dogovori o razrijedjivanju, što je termin koji se koristi za pretvaranje zaliha materijala za nuklearno naoružanje u materijale slabije nuklearne moći koji se mogu koristi za miroljubive svrhe.

XS
SM
MD
LG