Linkovi

Nismo zaboravili da su naši diplomati 444 dana držani kao taoci


Nekoliko Amerikanaca koji su bili držani kao taoci u Iranu prije 25 godina, kada je grupa radikalnih iranskih studenata provalila u ambasadu Sjedinjenih država u novembru 1979. godine, izjavili su da se sjećaju da je sada novoizabrani predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad u tim događanjima imao ključnu ulogu.

Predsjednik Bush je jučer rekao da su mnoga pitanja pokrenuta optužbama da je novoizabrani iranski predsjednik bio jedan od onih koji su držali američke taoce.

U nedavnim intervjuima, pet bivših talaca su identificirali Mahmouda Ahamdinejada kao osobu koja je imala ključnu ulogu u okupiranju američke ambasade u Teheranu.

Grupa radikalnih iranskih studenata su u novembru 1979 zauzeli američku ambasadu i 52 amerikanca držali kao taoce 444 dana, protestirajući odbijanje Washingtona da izruči šaha Mohammada Rezu Pahlavia za sudjenje u Iranu. Šah je napustio Iran nešto prije svrgavanja Iranskom revolucijom. Stigao je do Egipta, a odatle u Sjedinjene Države gdje je tražio lječenje od raka.

Gospodin Ahamdinejad je tada imao 20-tak godina i tvrdi da nije imao nikakvog udjela u zauzimanju američke ambasade.

Preošle sedmice on je velikom većinom izabran za predsjednika Irana, i dok su gledali televizijske izvještaje pet amerikanaca su zaključili da je gospodin Ahamdinejad bio jedan od otmičara. Oni, kažu da su ga vidjeli petog dana krize sa taocima.

Bivši talac David Roeder.

”Ukočio sam se u sred sobe kada sam ga vidio na televiziji, bilo je to vrlo poznato lice i odmah sam bio potpuno siguran odakle ga znam.“

Bivši taoci, Don Sharer i William Daughtery takodjer tvrde da nemaju nikakvih sumnji da je gospodin Ahamdinejad bio jedan od otmičara.

Don Sharer, bivši talac: Sjećam se da sam ga vidio u nekoliko prilika. Nije bio nimalo ljubazan, nazivao nas je svinjama i psima, bio je izrazit tvrdolinijaš.

William Daughtery, bivši talac: On je dolazio u grupu u kojoj sam ja držan. Bio je u pratnji kada su visoke iranske ličnosti dolazile da nas vide.

Iz Bijele kuće su jučer rekli da optužbe uzimaju veoma ozbiljno.

Glasnogovornik State departmenta, Sean McCormack je jučer rekao: Iranska vlada, u odnosu na ovo pitanje, ima obavezu da jasno kaže o čemu se radi. Ja vas želim uvjeriti da mi na to gledamo veoma ozbiljno. Mi kao vlada, ozbiljno radimo na utvrdjivanju činjenica u vezi ove priče, ali želim da kažem da mi nismo zaboravili činjenicu da su 52 naših diplomata 444 dana držani kao taoci.

I dok je pet bivših talaca prepoznalo gospodina Ahamdinejada, neki drugi nisu sigurni, kao umirovljeni pukovnik avijacije, Thomas Schefer, koji kaže da Ahamdinejada nije prepoznao ni po liku ni po imenu.

XS
SM
MD
LG