Linkovi

Roboti medicinske sestre


U operacionim salama u Americi bi roboti-medicinske sestre uskoro mogli pomagati hirurzima. Njujorški hirurg Michael Treat je pomogao dizajnirati robota po imenu Penelopa, koji bi , kako se čini, uskoro mogao zamijeniti posebno obučeno medicinsko osoblje koje asistira prilikom operacija. Postavlja se pitanje da li su dani medicinskim sestrama, barem ovdje u Sjedinjenim Državama, odbrojani?

Dodavanje ispravnih instrumenata hirurzima je uvijek bilo vrlo važno.Upravo zato medicinske sestre koje rade zajedno sa hirurzima igraju veliku ulogu. Međutim, to bi se moglo promijeniti. Nedavno je u njujorškoj Presbiterijanskoj bolnici na Manhattanu predstavljen robot po imenu Penelopa, a ovdje je vidite kako pomaže u operacionom zahvatu uklanjanja tumora.

Ljekar Michael Treat kaže da Penelopa neće zamijeniti medicinske sestre, ali da će pomagati u svim operacionim salama.

”Smatram da se samo ne radi o pukoj mašini, već o mašini koja s nama surađuje, kojoj dopuštamo da bude član našeg hirurškog tima.Radi se o vrhunskoj inovaciji, skoro naučnoj fantastici, partneru u operacionoj sali koji je različit od nas, koja ima drugačije mogućnosti nego mi i koja će biti od velike p omoći. Ovo je početak, medjutim, i puno se toga treba uraditi.“

Robot koji košta 600 hiljada dolara je dizajniran tako da reagira na komandu; on može doseći i zgrabiti instrument koristeći se magnetom, te ga dodati ljekaru.

Medicinska sestra Doreen Taliaferro, koja asistira u operacionoj sali ne vidi prijetnju svome poslu:

”Ja zaista ne vjerujem da će ovaj robot preuzeti moj posao.Mislim da će biti moj najbolji prijatelj.“

Ranije ove godine je doktor Treat izjavio da roboti mogu uraditi sve što mogu medicinske sestre, ali je kasnije kazao da je Penelope dizajnirana tako da pomogne medicinskom osoblju, a ne da ga zamijeni. On je također rekao da roboti mogu pomoći i zato što u američkim bolnicama nema dovoljno uposlenih medicinskih sestara.

XS
SM
MD
LG