Linkovi

O Srebrenici u Muzeju Holokausta u Washingtonu


U washingtonskom holokaust muzeju u četvrtak navečer je održana panel diskusija posvećena Srebrenici i prikazan dokumentarni film BBC-a--Jecaj iz groba.

Diskusiju je vodio Mark Danner, novinar iz New Yorka, a učesnici su bili Elvir Mujić, preživjeli iz Srebrenice i Jan Willem Honig, Holandjanin koji predaje na Kings Collegu u Londonu.

Washigntonska publika u prepunom auditorijumu holokaust muzeja, u kojoj su između ostalih bili i predstvnici diplomatskog kora iz ambasade BiH, te brojni studenti i učenici koji žele saznati više o krvavoj istoriji moderne Evrope, su bili željni čuti odgovore na pitanja koje je postavio Jan Willem Honig, inače autor knjige Srebrenica: dosije ratnog zločina, o genocidu, i odgovornosti, te iskustva mladića koji je preživio Srebrenicu.

Elvir Mujić je govori o svom životnom iskustvu, koje ga je proveo od sretnog djetinjstva u Srebrenici, preko logora u Srbiji do Sjedinjenih država, u kojima je završio srednju školu i Univerzitet.

Jan Willem Honiga smo upitali šta Srebrenica danas, 10 godina poslije, znači svijetu.

Srebrenica je važan događaj--veoma je brzo postalo jasno da se radi o najvećem ratnom zločinu koji je počinjen u Evropi nakon drugog svjetskog rata. I to odašilje važnu poruku, a to je da je takvo nešto još uvijek bilo moguće da se desi u Evropi nakon holokausta, i da se sve to dogodilo pred očima međunarodne zajednice i holandskih vojnika UN-a koji su trebali pružiti neku vrstu zaštite lokalnom stanovništvu, a nisu to učinili.

Tu je postojalo sjećanje na holokaust koje je trebalo spriječiti da se takav zločin desi, a tu je i pitanje uključenosti međunarodne zajednice.

I 10 godina kasnije, trebalo bi nam i dalje biti u svijesti da su takvi događaji mogući u svijetu, i da je, čak i ako ste na licu mjesta, možda teško prepoznati šta se zapravo dešava.

To od nas zahtijeva veoma veliku pažnju i pomno praćenje događaja u svijetu, to nam govori da moramo stalno biti na oprezu jer se užasne stvari možda dešavaju upravo pred našim očima, kaže Jan Willem Honig.


XS
SM
MD
LG