Linkovi

William Nash o Reozluciji o Srebrenici, Daytonu, BiH...


Umirovljeni general američke vojske, nekadašnji zapovjednik NATO snaga u BiH nakon potpisivanja Daytona, i bivši regionalni administrator UN-a na Kosovu, te direktor programa za preventivne akcije nevladine organizacije Vijeće za odnose sa inostranstvom, William Nash, danas je u razgovoru sa Mirelom Bruk govorio o tome šta tek usvojena Senatska rezolucija 134 o Srebrenici znači za američki narod i BiH.

NASH: U vrijeme kada se približava deseta godišnjica Srebrenice nije iznenadjenje da je američki Kongres usvojio ovu rezoluciju. Mislim da je to primjereno i da je vrijeme za takvo nešto. Republika Srpska je priznala zločine i izvinila se za njih. Većina lidera, iako ne svi, koji su bili umiješani u taj zločin, uhapšeni su, neki od njih su već i osuđeni. Očigledno, general Mladić je još uvijek na slobodi i trebao bi se naći u Hagu. Međutim, učinjen je značajan napredak. U vrijeme dok obilježavamo desetu godišnjicu Srebrenice, trebali bismo se osvrnuti unazad i što je još važnije trebali bismo pogledati i u budućnost. Sada je vrijeme da se BiH objedini kao jedna multietnička zemlja.

VOA: Gospodin Nash se danas inače obratio okupljenima na pravnom fakultetu Univerziteta American, te je prije obraćanja studentima za Glas Amerike sumirao svoje obraćanje na temu ”Pregovaranja oko mirovnih sporazuma, pogled iz rova“ u organizaciji nevladine Grupe za međunarodno pravo i politiku.

NASH: Važno je da se ne pokuša istaći samo jedna stvar, već da se naglasi da su politička, ekonomska, socijalna pitanja i pitanja sigurnosti međusobno isprepletena. Kako biste pokušali riješiti problem, morate riješiti sva pitanja, ne samo jedno. Morate sve ove probleme uvezati i to je težak zadatak. Pozitivna strana deset godina nakon Daytona je da je mogućno govoriti o problemima bez korištenja artiljerije i snajpera.

VOA: U drugom dijelu intervjuua sa gospodinom Williamom Nashom, kojeg objavljujemo sljedeće sedmice, američki general komentira trenutnu situaciju za Zapadnom Balkanu uopće.

XS
SM
MD
LG