Linkovi

Novi skener za provjeru putnika u avio-saobraćaju


Potencijalni krijumčari i teroristi treba da znaju da će uskoro, primjenom novih tehnoloških dostignuća na aerodromima mnogo lakše moći biti uočeni i uhvaćeni. Gotovo ništa, kažu prizvodjači, više neće moći da bude sakriveno od novog skenera pod nazivom Millimetre Wave, koji vidi kroz odjeću i otkriva sve što je skriveno uz tijelo. Nova tehnologija je razradjena u kompaniji QinetiQ, koja je ranije bila dio istraživačkog odsjeka britanskog Ministarstva odbrane.

Nakon terorističkih napada na New York, septembra 2001., svjetska avioprevoznička industrija nastoji da novim metodama unaprijedi sigurnosne kontrole putnika na aerodromima. Jedna britanska kompanija je ovih dana predstavila novi skener kojim kontrolori mogu vidjeti kroz odjeću putnika otkriti bilo šta što je skriveno ispod odjeće uz tijelo. Od putnika se traži da udju u ogradjeni prostor, podignu ruke i okrenu se oko sopstvene ose. Specijalna kamera, skenira njihovo tijelo i kontrolori odmah mogu da vide bilo kakav predmet skriven ispod odjeće. Millimetre Wave skener emitira potpuno bezopasne talase visoke frekvencije, a drugi instrumenti, poput prijemnika - dekodiraju talase i pretvaraju ih u vizuelnu predstavu. Recimo, skriveni CD reflektuje se kao bijeli krug.

DR KEVIN MURPHY, šef proizvodnje kompanije QinetiQ, kaže: Ovo je potpuno novi i revolucionarni pristup kontroli ljudi. Elektronskim putem projecira se slika tijela i pokazuje predmete skrivene uz tijelo. Kontrolor uz ovaj aparat odmah vidi kakav je predmet skriven. Što je bolje nego sistem sa zelenim i crvenim svjetlom ili zvučnim signalom, a da se još tačno ne zna kakav je predmet u pitanju.

Svjetlost ovog skenera je iz takozvanog lakšeg spektra i opseg joj je izmedju infracrvenog i rentgenskih X zraka. Ona prodire kroz propustljiviji materijal - recimo odjeću, ali reflektuje metal i plastiku.

DR KEVIN MURPHY, šef proizvodnje kompanije QinetiQ: Ova nam tehnologija omogućava da odmah znamo da li ljudi sa sobom nose pištolj, nož, bombu... Talasi su nevidljivi, ali mi na skeneru vidimo kroz odjeću i otkrivamo skriveno
oružje.

U vremenima kojima dominira strah od terorističkog napada, vlade i avio kompanije širom svijeta tragaju za efikasnim rješenjima kada se radi o kontroli putnika. Millimetre Wave Scanner službenicima omogućava da svoj posao obavljaju bezbjedno i efikasno - bez ometanja protoka putnika koji je veoma veliki na gotovo svakom aerodromu.


XS
SM
MD
LG