Linkovi

Ramiz Delalić - Ćelo, svjedočio u slučaju Sefera Halilovića


Svjedčeći na poziv haških tužitelja, danas se pred haškim sudom pojavio Ramiz Delalić - Ćelo, nekadašnji zamjenik komandanta Devete motorizovane brigade i bliski saradnik optuženog, Sefera Halilovića. Tokom njegovog sudjenja, čulo se, pored ostalog, da je svojevremeno kovao planove o ubistvu zapovjednika Armije BiH, Rasima Delića.

Da bi današnje svjedočenje uopšte moglo početi, bilo je neophodno prije utvrditi da li će se desiti da svjedok bude tretiran kao osumnjičeni, jer je, prema iskazima nekoh od ranijih svjedoka, i sam vidjen u hrvatskim selima Grabovica i Uzdol u vrijeme zločina nad tamošnjim civilima, koji se pripisuje nekadašnjem načelniku štaba Armije BiH, Seferu Haliloviću.

Nakon što je sud ustvrdio da će se fokusirati samo na sadržaj svjedočenja, okupljeni u sudnici III Haškog suda su imali priliku čuti bogatu biografiju Delalića, zvanog Ćelo - još od kraja osamdesetih višestruko zatvaran zbog pljački, pokušaja ubistava i sl, a i sada pod istragom za ubistvo, ovaj je svjedok, rodom iz Priboja, tokom rata dospio do mjesta zamjenika komandanta Devete motorizovane brigade Armije BiH. Medjutim, optužbe od strane ministarstva unutrašnjih poslova nisu prestale.

"Ovdje je važnije bilo navesti da je Ćelo uzeo televizor ili auto, nego ko je ubio desetak nevinih civila. Tvrdim da su ovo sve same gluposti, jer ne postoji o meni nijedna optužnica niti presuda za ovo djelo".

Na svom vojnom položaju je svjedok saradjivao sa sadašnjim optuženim, za kojeg je rekao da je uživao povjerenje "komandanata iz naroda", kojima je i sam pripadao, a što je pretpostavljalo da nisu dolazili iz redova bivše JNA, niti su, najčešće, imali bilo kakvo značajnije vojno iskustvo.

Nakon što je mjesto zapovjednika Armije BiH povjereno Rasimu Deliću, svjedok i optuženi su se, prema Delalićevom svjedočenju, osjećali prevarenima, vjerujući da umjesto tom "jugoslavenskom vojnom kadru" ključna vojna pozicija pripada Haliloviću.

" Mi smo imali prvo plan da se postavi ultimatum predsjedniku da se Rasim Delić makne sa tog mjesta i da se tu vrati Sefer Halilović. Ukoliko to ne bi predsjedništvo odobrilo, čak je bilo govora i prijedloga od strane nekih komandanata da se on lično ukloni. To je u nekoliko navrata i sam Sefer Halilović rekao, i komandant jedinice Delta pa, na kraju, i ja".

Prema Delaliću, cilj operacije Neretva 93, tokom koje su i počinjeni zločini za koje se tereti optuženi, bila je deblokada Mostara, ali i sticanje poena za Sefera Halilovića u njegovoj borbi za mjesto prvog čovjeka Armije BiH.

Svjedok je lično u selu Grabovica vidio nekoliko tijela hrvatskih civila, ali od prisutnih vojnika nije uspio saznati ništa podrobnije. Delalić je, medjutim, posvjedočio da današnji optuženi, nakon što je upoznat sa zločinom, nije poduzeo nikakve mjere da se počinitelji zločina pronadju i kazne.

XS
SM
MD
LG