Linkovi

Washington: Vlada traži jedinstvene vozačke dozvole


Sjedinjene Države se spremaju da svojim gradjanima pooštre uslove za dobijanje vozačkih dozvola. Novi zakon nazvan Stvarna Lična Karta propisaće standarde za dobijanje te dozvole koji će važiti na cijeloj američkoj teritoriji - i prisiliti svih 50 saveznih država da prije izdavanja takvog dokumenta provjere da li je osoba koja ga traži - legalno useljena u ovu zemlju. Neki čak kažu da je to prvi korak ka uspostavljanju federalne lične isprave.

Već gotovo čitavo stoljeće svaka američka savezna država je odgovorna za izdavanje sopstvenih vozačkih dozvola. Ne postoji s tim u vezi nikakav sveamerički standard. Sada 11 saveznih država te dokumenta izdaje i osobama koje ovdje nisu stalno naseljene. Vozačka dozvola je, inače neophodna za mnoge situacije -za ulazak u avion i za otvaranje bankovnog računa.
Ekspert za sigurnost Alane Kochems kaže da je dozvolu dobiti isuviše lako...

Jednostavno kažete: Želim da dobijem vozačku dozvolu.

Gotovo svih 19 otmičara aviona kojima su izvršeni napadi 11. septembra imali su nekakvu vrstu američke identifikacione karte.. Većina ih je bila falsifikovana. Komisija koja je istraživala te napade predložila je da se uvedu federalni standardi za izdavanje takvih dokumenata. Novim zakonom tražiće se najmanje 4 dokaza o identitetu da bi se dobila vozačka dozvola. Svi podaci će biti uvezani u jedinstvenu federalnu bazu podataka.

Predlagač zakona, kongresmen James Sensenbrenner kaže da će to Amerikance učiniti sigurnijima.

SENSENBRENNER: Ovi uslovi će otežati teroristima i kriminalcima da se slobodno kreću svuda po našoj zemlji.

Medjutim, eksperti upozoravaju da će dobro finansirani teroristi i dalje moći kupiti lažne dokumente na crnom tržištu. Tim Sparapani iz Američke Unije za Gradjanske Slobode kaže da novi zakon samo donosi iluziju o većoj sigurnosti.

SPARAPANI: Bićemo od sada po prvi put u situaciji da će najosjetljiviji lični podaci svakog Amerikanca biti u jednoj bazi podataka. I svaki vještiji kriminalac, terorista ili kradljivac identiteta biće u stanju da te podatke ukrade sa jednog mjesta.

Neke savezne države već najavljuju da će se oglušiti o novi zakon o Stvarnoj Ličnoj Karti. Medjutim, Kongres kaže da će svih 50 država morati da uvede i primijeni sve odredbe tog zakona u roku od 3 godine. Ako to ne učine, njihovi gradjani možda neće moći da putuju avionima, ili vozovima izmedju država, niti da udju u bilo koju federalnu zgradu u Americi.

XS
SM
MD
LG