Linkovi

Evropska investiciona banka planira dalja ulaganja u BiH


Evropska investiciona banka, jedna od kučnih finansijskih institucija EU uključenih u podršku oporavku i razvoj Zapadnog Balkana, podsjeća ovih dana da srednjoročna strategije razvoja regiona, podržana i od vrha Banke, daje rezultate. Sada Balkan uživa zamjetno veću stabilnost i u političkom i u ekonomskom smislu.

"Obnovili smo našu aktivnost na Balkanu devedestetih, fokusirajući se na popravak i rekonstrukciju ključne infrasturkturne mreže, taj posao nastavljamo i ubuduće, ali, paralelno s tim, odlučili smo da proširimo naše polje rada na nova područja, uglavnom na zdravstvo, obrazovanje, te usluge koje pružaju lokalne vlasti", kaže potpredsjednik Banke, Gerlando Genuardi.

Zahvaljujući dosadašnjem angažovanju Banke, samo u projekte transporta na Balkanu je u posljednje četiri godine uloženo više od milijardu eura, a u istom periodu oni čine više od polovine potpisanih sporazuma sa korisnicima kredita u regionu.

Važno je i ulaganje u srednja i mala preduzeća, što će, kada je Bosna i Hercegovina u pitanju,biti tema skore posjete najviših predstavnika Banke Sarajevu.

Šef balkanske sekcije Evropske investicijske banke, Romualdo Massa Bernucci kaže: Razgovaraćemo o malim i srednjim preduzećima, jer još uvijek smo ubjedjenja da je riječ o jednom od motora razvoja u regionu. Takva preduzeća su aktivna, razvijaju se, a i projekat njihovog finansiranja ide u dobrom smjeru. Ovo zaključujemo i iz razgovora sa predstavnicima nekoliko banaka sa kojima tamo radimo, i na to ćemo se fokusirati tokom skore posjete Sarajevu.

Kada je riječ o transportu, banka učestvuje i u finansiranju dijela puta izmedju Banja Luke i Gradiške, u realizaciji "Sarajevske zaobilaznice", kao i u projektima opravke pruga u Bosni i Hercegovini.


XS
SM
MD
LG