Linkovi

Reforma policije BiH mora biti završena do kraja maja, poručuju iz Brisela


Utisci sa Vlašića, gdje su proteklih dana vođeni pregovori o reformi policije u BiH još se nisu slegli. Međunarodni zvaničnici domaćim šalju čestitke. Domaći političari čestitaju jedan drugome, no Zlatko Lagumdžija, lider opozicije odbija, da primi čestitke, javlja iz Sarajeva, Senka Kurtović.

Ohrabrujućim i uspješnim ocjenjuju međunarodni zvaničnici pregovore o reformi policije na Vlašiću i poručuju kako su političari Bosne i Hercegovine pokazali da su voljni naći odgovore koji će biti korisni za cijelu zemlju.

Komesar Euopske komisije Oli Ren zato je poručio kako se raduje sastancima sa političkim predstavnicima u Briselu 10. maja kada će se razgovarati o koracima koje oni planiraju poduzeti kako bi se napravio značajan napredak u reformi policije, što je, dodaje komesar Ren, važna preporuka Studiji izvodljivosti. No, gospodin Ren poručuje da duh konstruktivnog dijaloga treba primijeniti i na ispunjenje preostalih pitanja iz Studije izvodljivosti, od kojih je najvažnije Javni radio-televizijski sistem.

I ambasada Sjedinjenih Američkih Država pozdravila je napredak, te ističe kako se domaće političke snage sada moraju okrenuti ka rješavanju mnoštva tehničkih detalja, uključujući i definisanje geografskih granica policijskih zona.

Uglavnom svi su zadovoljni i domaći i strani. I svi šalju i primaju čestitke bez ustezanja. Osim, lidera bh. socijaldemokrata zlatka Lagumdžije, koji je visokome predstavniku poručio kako nema potrebe da mu čestita, jer se čestitkama stvara, kaže Zlatko Lagumdžija, privid da su se političari na Vlašiću složili oko trulog kompromisa.

SDP, ističe gospodin Lagumdžija, ne prihvata sporazum na Vlašiću i smatra ga još jednim neuspjehom na putu brzih i potrebnih reformi.

U reakciji na napredak u policijskim reforma u BiH, visoki poredstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana, naglašava da je riječ o " ključnom koraku" u pravcu ispunjavanja uslova postavljenih u Studiji izvodljivosti Europske komisije, javlja iz Brisela Elvir Bucalo.

Od iznimne je važnosti, naglašava se iz ureda Visokog predstavnika u Briselu, da bh političari nastave posao koji će voditi uspješnom zaključenju i finaliziranju detalja Vlašićnog sporazuma. Europska poruka oštro naglašava da BiH nem vremena za gubljenje želi li ostati u procesu koji vodi ka pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, posao na policijskim reforma se mora zaključiti, a zatim i entitetski parlamanti ga ratifikovati prije kraja maja mjeseca.

Solanina poruka podsjeća da je Unija aktivno uključena u proces na terenu- policijska misija daje i davache tehničku i praktičnu podršku kako bi se uspješno i brzo okončao posao pretvaranja policijskah snaga u moderan i efikasan servis, uskladjen sa europskim standardima.

Naglašava se da je vvremena malo ali da bi političari trebali biti ohrabreni snažnom podrškom javnosti da se posao što skorije okonča. Zato sada treba pokazati dobru volju i mudrost, koja će ih voditi uspješnom dovršetku posla.

XS
SM
MD
LG