Linkovi

Medjunarodna krizna grupa je rodjena iznad Sarajeva


Ove godine Međunarodna krizna grupa obilježava desetu godinu postojanja, međutim, prema riječima Johna Norrisa, šefa osoblja krizne grupe u Washingtonu, sve je počelo razgovorom između Mortona Abramovitza i Mark Malloch Browna u avionu iznad ratom razrušenog Sarajeva u januaru 1993 godine.

Sve je započelo kada su Morton Abramovitz , jedan od naših osnivača i Mark Malloch Brown izlazili iz Sarajeva 1993 godine, kada su se dešavali najcrnji sarajevski dani.Oni su bili isfrustrirani nasiljem i užasnim stvarima koje su se dešavale na terenu. Činilo se da međunarodna zajednica ,Evropa i Sjedinjene Države nisu bile u mogućnost ma sve to pružiti neki djelotvoran odgovor, pa su Abramovitz i Brown tada odlučili da se mora osnovati jedna nova organizacija koja će svjetsku pažnju skrenuti na sukob koji se dešavao na području bivše Jugoslavije, i pokušati doći do kreativnog i djelotvornog rješenja koje međuanrodna zajedica može iskoristiti, kaže gospodin Norris.
Balkan je krizno mjesto u koje smo prvo zagazili i gdje su naši prvi programi počeli uslovljavati promjene, kaže gospodin Norris i nastavlja:

Imali smo uspona i padova na Balkanu i to nije bilo lako mjesto za rad. U našim ranim nastojanjima, u vrijeme prvih izbora u BiH, upozorili smo da komisije nisu djelovale u korist slobodnih i poštenih izbora, smatrali samo da je bilo puno problema , npr., izbjeglice su bile reagistrovane da glasaju. Kada smo tada jasno izašli u javnost sa ovim nalazima, bili smo priličito ignorisani..Međutim, kada su objavljeni rezultati izbora, i pokazali da je u nekim dijelovima BiH odaziv glasača bio više nego stoprocentan, međunarodna zajednica je shvatila da su postojale rupe u izbornom sistemu. Nakon ovog slučaja, ljudi su nas počeli ozbiljnije shvatati, željeli su s nama surađivati, posebno OSCE . Na Kosovu, 1997 i 1998 smo agresivno upozoravali na to da provincija srlja u probleme i da je potrebno obratiti pažnju svijeta na nju.. Po pitanju ratnih zločina u BiH, posebno u RS, dvije hiljadite i dvije hiljade prve je bilo je govora o tome da je ratne zločince preteško naći i identificirati, a mi smo u to isto vrijeme izdali izvještaj u kojem smo rekli da veći broj osoba , samih optuženika, ili osumnjičenih za povezanost sa zločincima, u stvari javno radi u lokalnoj vlasti, policiji...Ovakve stvari su navele međunarodnu zajednicu da i sama poduzme agresivnije stavove.

VOA: Ured ICG za BiH je zatvoren krajem poršle godine, a gospodin Norris kaže da se politička situacija u BiH nešto stabilizirala:

NORRIS: Bosnu i Hercegovinu držimo na oku, jer je to očigledno jedno od mjesta koje nam je drago . Takodjer, još uvijek imamo urede na Kosovu i u Srbiji, tako da priličito aktivno i dalje pratimo šta se dešava u BiH.

XS
SM
MD
LG