Linkovi

Proljetne alergije su mora za oko 40 milona Amerikanaca


Oko 40 miliona Amerikanaca se uopće ne raduju proljeću u Americi. Razlog tome je što se u to doba povećava mogućnost alergijskih reakcija, koje se najčešće ogledaju u suznim očima i čestom kihanju. Međutim, istraživači rade na novim anti-alergijskim terapijama.

U mnogim dijelovima Amerike je proljeće. Cvijeće i drveće cvjeta, a ljekarske ordinacije su pune onih koji pate od alergije.

Toliko sam lijekova primila, probala i od njih odustala, sve je to isto, kaže jedna pacijentica.

Mnogi Amerikanci imaju sezonske alergije i sedmično ili mjesečno primaju injekcije protiv alergije, a istraživači vrijedno rade na pronalaženju jednostavnijih i efikasnijih tretmana.

Popularna alternativa injekcijama protiv alergije u Evropi su kapi koje sadrže visoku dozu alergenskog ekstrakta koji se stavlja ispod jezika.
Npr. osoba alergična na polen trave dobija ekstrakt polena trave. Na taj način se osoba postupno navikava na polen.

Radi se o dugotrajnom postupku, kao i sa injekcijama, međutim ne morate otići kod ljekara da bi ga dobili, kaže Dr. Harold Nelson iz Jevrejskog nacionalnog centra za istraživanje.

Kapi se sada testiraju u Americi. Takođe se testiraju sprejevi za nos. Ova nova vrsta lijeka može zapravo spriječiti alergijske reakcije. Naučnici kažu da sprej obično djeluje nakon 45 minuta.

Drugi novi tretman su ultraljubičasti zraci. Naučnici koriste ove zrake tako što tri puta sedmično osvijetle nosnu šuljinu pacijenta, usljeg čega bi se ćelije koje izazivaju alergijske reakcije trebale paralizirati.

XS
SM
MD
LG