Linkovi

Očekivanja od novog Pape


U srijedu je Papa Benedikt XVI održao svoju prvu misu u Sistinskoj kapeli - na istom mjestu gdje su ga u utorak izabrali za poglavara rimokatoličke crkve. Tamo će se sresti s kardinalima u petak, kako bi održao novu konferenciju u subotu, a njegova misa postavljenja će se održati u nedelju. Izbor kardinla Jozefa Ratzingera za 265. papu je izazvao pomiješane reakcije mnogih, uključujući katolike diljem svijeta. Charlene Samiento izvještava o izgledima katoličke crkve pod novoizabranim vođstvom.

Papa Bendikt XVI je naslijedio crkvu sa 1,1 milion vjernika širom svijeta. Brzina s kojom su izbori obavljeni znači da među kardinalima nije bilo velike podijeljenosti po tom pitanju. Izborom kardinala Ratzingera oni su se opredijelili da nastave putem koji je započeo papa Ivan Pavla II.

Za vrijeme pape Ivana Pavla II, bivši kardinal je bio poglavar vatikanske administracije koja nadgleda i provodi doktrinu katoličke crkve. Iako su obojica dijelila mišljenje u pogledu tradicije ove doktrine, to su obavljali s različitim stilom.

Otac Jozef Komonchak je profesor studija vjeronauke na Katoličkom univerzitetu u Washingtonu.

”Ono što je očigledno za novog Papu je to da ima drugačiji stil. Prethodni Papa se uvijek radovao kad bi vidio veliku grupu okupljenih vjernika. To mu je davalo snagu. Međutim Papa Jozef Ratzinger je drugačiji, skoro stidan. Mislim da on neće biti u stanju ni da putuje onoliko često koliko je putova papa Ivan Pavle II. Želja mi je da novi Papa zavede red u crkvi, i u crkvi u Rimu i u rimskoj kuriji.“

Dok su neki vjernici sretni zbog izbora ovog pape, drugi prema tome imaju rezerve.

Pojedini američki katolici se ne slažu s konzervativnim stavom koji ovaj Papa ima prema kontroli začeća i abortusu, mjestu žene u crkvi i homoseksualnosti. Međutim otac Jozeef Komončak kaže da se ne može predvidjeti kako će se Papa ponašati i budućnosti.


XS
SM
MD
LG