Linkovi

Patriotski zakon ponovo pred kongresmenima


Direktor FBI-a Robert Muller je u utorak od američkog Kongresa zatražio da obnove ključne propise kontroverznog antiterortističkog Patriotskog zakona. Komitet za pravna pitanja pri američkom Senatu je u Washingtonu održao prvu od nekoliko planiranih rasprava po pitanju ovog zakona.Gospodin Muller i američki ministar pravosuđa Alberto Gonzales su kazali da je povećano razmjenjivanje informacija između policijskih snaga i inostranih obavještajnih službi ključno u borbi protiv terorizma. Oni su pozvali Kongres da obnove propise zakona koji ističe krajem ove godine.

Sada nije vrijeme da se odreknemo ovog oružja u ovoj bici, kazao je ministar Gonzales.

15 propisa ističe ove godine, uključujući mogućnost vlade da osmatra govorne i elektronske komunikacije, kao i uvid u pozajmljivanje knjiga iz bilblioteke i zabilješke o kupovini knjiga u knjižarama.

Zagovornici poštivanja ljudskih prava, neki Republikanci i većina Demokrata je kritikovala ovaj zakon, govoreći da ugrožava ustavna prava građana.

Senator Patrick Leahy, demokrata iz Vermonta kaže: Iznova smo čuli da nije bilo zloupotrebe ovog zakona. Međutim, bilo je teško, gotovo nemoguće provjeriti tu tvrdnju u vrijeme dok najkontroverznija osmatračka sila operira pod plaštom tajnosti.

Jedan od najkontroverznijih dijelova zakona je nalog za pretres bez da se osoba obavijesti o tome, odnosno s mogućnošću kasnijeg obavještavanja. To medjutim, ne spada u ovih 15 propisa koji ističu.

U medjuvremenu dvojica američkih senatora predlažu promjene ovog anti-terorističkog zakona. Republikanac iz Idahoa, Larrry Craig, i Dick Durbin,demokrata iz Illinois, kažu da je jedan od boljih dijelova zakona u početku kada je usvojen, to što se već tada predvidjela njegova revizija, i dodaju da ju treba napraviti. Patriotski zakon je - da podsjetimo - usvojen šest sedmica nakon terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine.

XS
SM
MD
LG