Linkovi

Politička satira u Washingtonu


Svakog petka i subote uvečer u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, ispred zgrade koja je dobila ime po bivšem predsjedniku Ronaldu Reaganu možete pogledati predstavu koju mnogi smatraju stopostotnim washingtonskim iskustvom. Sve što vam je potrebno je osnovno poznavanje trenutnih političkih dešavanja i znanje o tome ko to u Washingtonu ”vedri i oblači“. Izvještava novinar Glasa Amerike Roger Hsu.

Grupa pod imenom ”Capitol steps“ oformljena je 1981. godine, a većina izvođača je ranije učestvovala u političkom životu Washingtona. Brian Ash je glumac ove trupe i bivši politički aktivist.

”Capital steps je organizacija koju sačinjavaju bivši i sadašnji uposlenici Kongresa koji se bave muzičkom, političkom komedijom. Jedan par radi za kongresne komitete, neki od nas rade za urede za odnose sa javnošću, neki članovi rade direktno za kongresmene.Trupu sačinjavaju različiti ljudi.

Članovi trupe kombiniraju popularne muzičke numere sa satirom, te je njihova oštrica uperena na politički život glavnog grada Amerike.

Tako na primjer u brodvejskom mjuziklu ”My fair lady “ postoji pjesma pod naslovom ”Zar ne bi bilo predivno?“, ona je preinačena i sada aludira na političke aspiracije bivše prve dame Hilary Clinton. Čak se i način na koji je stvorena ova trupa prepričava kao šala.

- U osnovi je sve počelo kao dio uveseljavanja prisutnih na Božićnoj zabavi 1981. godine. U planu je bilo postaviti scenu Kristova rođenja, međutim u čitavom Kongresu nisu mogli pronaći tri mudraca niti djevicu, tako da su se morali opredijeliti za neki drugi igrokaz, kaže Brian.

Kevin Corbett se pridružio ovoj trupi prije pet godina i tumači uloge i predsjednika Busha i bivšeg predsjednika Clintona. On kaže da je tajna dugogodišnjeg uspjeha ove trupe pošten odnos prema objema stranama i ismijavanje i vlasti i opozicije podjednako.

Jedan od najvažnijih razloga njihovog uspjeha je što je njihova satira uvijek u toku sa najnovijim događanjima. Od rata u Iraku do predsjedničkih izbora, članovi trupe konstantno moraju ažurirati svoje izvedbe. Ponekad to znači i dodavanje materijala u posljednjoj minuti.

Jedan sat prije izvedbe, trupa uvježbava novu pjesmu pod naslovom ”On vrijedno radi za svoju zemlju“, što je parodija na pjesmu iz 80-ih pod naslovom ” She works hard for the money“. Nova verzija pjesme je napisana kao odgovor na obećanja predsjednika Busha tokom njegove kampanje.

Postavlja se pitanje zbog čega bi publika iz čitave zemlje došla kako bi gledala ismijavanja američkih zvaničnika? U gradu koji sebe shvata veoma ozbiljno, trupa Capitol steps je među nekolicinom onih koja ovdje rade samo da bi izmamili smijeh.


XS
SM
MD
LG