Linkovi

Irak je lani bio najopasnije mjesto za novinare


Prema najnovijim izvještajima Irak je u 2004. godini za novinare bio najopasnije mjesto na svijetu, a ruski su mediji najstrožije cenzurisani. 14. marta u Washingtonu Komitet za zaštitu novinara je objavio svoj godišnji izvještaj. Za Glas Amerike izvještava Brian Purchia.

Prema izvještaju 2004. je bila godina u kojoj je poginulo više novinara nego u zadnjih 10 godina. U svijetu je ubijeno 56 novinara. Dvadeset i tri izvještača su ubijena u Iraku, a prema najnovijem trendu, najveći broj njih bili su Iračani.

Anee Cooper je izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara.

- Isuviše naših kolega širom svijeta suočava se sa represijom kao sa redovnim dijelom svog posla.

U izvještaju je izneseno mnogo kritika na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina. Naglašava se da on kontrolira ruske medije u starom sovjetskom stilu. Izvještaj kaže i to da je 2004. g. u Rusiji izvršena čistka nacionalne televizije i da su u toku Bešlanske krize s taocima u septembru onemogućavano izvještavanje.

U međuvremenu, navodi se, ruske vlasti nastavljaju tolerisati ubistva novinara, poput ruskog urednika Paula Klebnikova koji je ubijen u septembru dok se vraćao s posla.

Otkako je predsjednik Putin došao na vlast plaćene ubice su ubile 11 novinara, a do sada niko nije kažnjen zbog tih zlodjela, kaže Anee Cooper

U 2004. g, 122 novinara širom svijeta su otišla u zatvor zbog posla koji su obavljali, od čega su njih tri četvrtine bili iz Kube, Kine, Eritrije i Burme. SAD su se takođe našle na spisku. Američki TV reporter Jim Taricani je u decembru počeo služiti kaznu kućnog pritvora zato što je odbio objaviti izvor povjerljivih informacija.

Skupa sa ostalim koji su u toku, i Taricanijev slučaj govori o novonastaloj namjeri da se zatvaraju i novinari u Americi, što opet šalje uznemirujuću poruku vladama širom svijeta, kaže gospodja Cooper.

Komitet je naveo i pojedine uspjehe u 2004, uključujući otpuštanje nekih zatvorenika-novinara na Kubi.

XS
SM
MD
LG