Linkovi

Bivši visoki predstavnik u BiH, Carlos Westendorp govori za Glas Amerike


Bivši visoki predstavnik u BiH i aktualni španski ambasador u Sjedinjenim Državama Carlos Westendorp danas je u svojoj rezidenciji u Washingtonu razgovarao sa novinarom Glasa Amerike Michaelom Bowmanom. U dijelu intervjuua kojeg danas prenosimo, gospodin Westendorp odgovara na pitanje koliko se Španija kao država promijenila od terorističkog napada od 11. marta.

C. WESTENDORP: Na nesreću, Španija je zemlja koja je godinama pod udarom terorističkih napada, te je španski narod pripremljen za ove napade, ali naravno ne i na ovakav težak napad koji se desio prije godinu dana. Španski narod je reagirao solidarnošću sa žrtvama, bez straha, zahtijevajući od političara i vlade da poduzmu sve mjere u nastojanju da se ovo više nikada ne ponovi.Mi potičemo na mnoge akcije u suradnji sa našim prijateljima, posebno sa Sjedinejnim Državama.

VOA: Prisutnost terorističkih elemenata bila je otkrivena u BiH nakon prispjeća Iranaca čak i u vrijeme dok je gospodin Westendorp bio na funkciji visokog predsatvnika. Na pitanje da li je ovaj problem adekvatno prepoznat u to vrijeme i kako na to gleda danas, španski ambasador odgovora.

C. WESTENDORP: Stvar koja me se najviše dojmila je da nakon rata i intervencije NATO-a i međunarodne zajednice, nije bilo ozbiljnih terorističkih djelovanja u BiH što dokazuje da je bh narod bio prezasićen onim što se dešavalo u prošlosti i da su njihovi pogledi bili uprti u budućnost. Neki od njih su na nesreću morali otići iz zemlje, dok se neki od njih vraćaju u BiH. U stvarnosti nije bilo terorističkih napada, postojalo je prisustvo razbojnika, miješanja određenih snaga, bilo da se radi o mudžahedinima, mislim na muslimanski kamp, ili kada se radi o utjecaju ultranacionalista iz Srbije, Radikalne stranke Šešelja i utjecaja Miloševića, i iz Hrvatske utjecaja Tuđmana u Hercegovini. Međutim, sitaucija, zahvaljujući prisusutvu trupa i zahvaljujući ubjeđenju bh naroda da moraju zaboraviti užase prošlosti, prisistvo mogućih terorističkih grupa nije najvažniji prioritet i ne mislim da je više stvaran problem.

VOA: Ambasasdor Westendorp procjenjuje trenutnu političku situaciju u BiH i njene perspektive za prijem u EU.

C. WESTENDORP: U BiH nisam bio od 1999. godine, ali mi je rečeno, jer pomno pratim dešavanja tamo, jer volim tu zemlju i njene predivne ljude, rečeno mi je da se sitaucija poboljšava svaki dan. Ja ne mislim da su oni još uvijek spremni da djeluju sami bez prisustva međunaordne zajendnice, bilo da se radi o civilnom ili vojnom sektoru. Međutim, činjenica je da se prisustvo trupa smanjuje i da su Sjedinjene Države odgovornsot prebacile na EU. Trupe EU su u BiH, tamo su i trupe iz Španije, te u dogledno vrijeme BiH može postati normalna zemlja uz podršku međunaordne zajednice i perspektivu pridruživanja EU. Vjerujemo da je cijeli region vrlo važan za sigurnost u Evropi, dobri koraci ka demokraciji su pokrenuti u Hrvatskoj i Srbiji i sve ove zemlje moraju znati da ukoliko povuku odgovarajuće korake ka demokraciji i tržišnoj ekonomiji, mogu postati dio Evropske Unije. Ova perspektiva je najbolji stabilizirajući faktor za region danas. Optimističan sam po pitanju budućnosti BiH, premda nisam siguran da je BiH potpuno spremna da bude prepušterna vlastitim snagama.

XS
SM
MD
LG