Linkovi

Krompir kao izvor lijeka protiv žutice tipa B


Na krompir možete gledati kao na porciju pomfrita, dok znanstvenici koji se bave genetikom na kesu krompira gledaju kao na moguću dozu lijeka protiv žutice tipa B. Znanstvenici državnog Univerziteta u Arizoni vrše genetsko modificiranje krompira kako bi ga pretvorili u lijek.

Charles Arntzen, iz Instituta za biodizajn, Unverziteta u Arizoni kaže da uz pomoć nove tehnologije nastoje ubaciti nove gene u biljke kako bi biljke proizvele novu kemikaliju, u ovom slučaju vakcinu.

Objašnjavajući ovu proceduru u žurnalu Nacionalne akademije znanosti, Hugh Mason i Charles Arntzen kažu da je 60 procenata dobrovoljaca koji su jeli ovaj krompir imalo nakon toga bolji imunitet. Prvi testovi su urađeni na vakciniranim osobama, dok će se sljedeći test fokusirati na one koji nikada nisu primili vakcinu.

Mi želimo vidjeti možemo li kod ljudi izazvati reakciju antitijela, koja nije svojstvena za taj određeni protein, kaže profesor Mason.

Javnost treba znati da se tako genetski modificirane biljke neće naći na njihovom stolu, naglašava Charles Arntzen.

- Cilj je pronaći jednostavniji način da se proizvede, sačuva i konzumira vakcina u obliku kapsule. Zato mi radimo na novoj tehnologiji prozivodnje antigena koji su u stvari vakcina koju proizvode biljke, kako bismo je zamrzli, i koja može stajati na polici i koju mogu prepisati i ljekari opšte prakse širom svijeta, kaže gospodin Arntzen.

XS
SM
MD
LG