Linkovi

Bush-Schreder: Iran ne smije razvijati nuklearno oružje!


Predsjednik Bush i njemački kancelar Gerhard Schroeder insistirali su tokom današnjih razgovora u Meinzu na tome da Iran ne smije razvijati nuklearno oružje. Govoreći nakon tog susreta, predsjednik Bush je naglasio kako je od vitalne važnosti da Iran čuje da medjunarodna zajednica šalje takvu poruku jednoglasno:

Diplomacija je tek početak, Iran nije Irak. Tek smo započeli diplomatske napore. Želim se zahvaliti našim prijateljima što predvode te napore i radićemo s njima kako bi ubijedili mule da moraju odustati od svojih nuklearnih ambicija. Iran ne smije imati nuklearno oružje zbog mira i sigurnosti. I to je cilj kojeg dijele Njemačka, Francuska, Britanija i Sjedinjene države, rekao je predsjednik Bush.

Situacija u Iranu je zauzela važno mjesto, a kada govorimo o ciljevima, zajednički cilj Evrope i Sjedinjenih država je da Iran odustane od posjedovanja nuklearnog oružja. Mi želimo i hoćemo postići taj cilj kroz diplomatske, mirne, i sigurno teške, pregovore, rekao je kancelar Schroeder.

Evropljani, koji Teheranu žele ponuditi ekonomske podsticaje kao što je članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ako odustane od svojih nuklearnih ambicija, su zabrinuti da bez američke uključenosti razgovori ne bi urodili plodom. Bushova administracija navodi da smatra da bi se Iranu ne bi trebali dati dodatni podsticaji da se povinuje međunarodnim sporazumima koje je već potpisao, i u kojima je obećao da neće razvijati nuklearno oružje. Od ostalih pitanja o kojima je razgovarano, tu je bilo i pitanje Iraka.

Ne želimo sakriti da je u prošlosti bilo različitih procjena, ali to je prošlost. Sada imamo zajednički interes u stabilnom i demokratskom Iraku, rekao je gospodin Schroeder.

Mi smo im kao demokracije sada odlučili pomoći. Želim vam zahvaliti za vaš doprinos. U potpunosti shvatam ograničenja doprinosa Njemačke, ali doprinos o kojem je Gerhard Schroeder govorio nije ograničen, on je važan, bez obzira da li se radi o zgradi ministarstva, o treniranju iračkih policijskih snaga--to su sve vitalni doprinosi. I otpisivanje dijela duga je također doprinos od vitalnog značaja, rekao je američki predsjednik.

Od ostalih pitanja, predsjednik Bush je naglasio da je stav vlade da Sirija mora povući ne samo svoje snage, već i tajnu službu iz Libana. Kancelar Schroeder je naglasio da bi NATO savez i Evropska unija trebali biti mjesta gdje se otvoreno raspravlja o međunarodnim i pitanjima trans-atlantskim odnosa.

Istovremeno se u Mainzu okupilo oko 6 hiljada prosvjednika koji su mahali natpisima i izvikivali slogane protiv posjete predsjednika Busha. Prosvjed je organiziralo udruženje od oko 50 grupa koje se bore protiv rata u Iraku i globalizacije, i koji se zalažu za zaštitu okoline. Mnogi od njih su studenti čiji su časovi bili otkazani.

- Ja nemam ništa protiv samog Busha, ali imam protiv njegove politike proširenja. Sada nije vrijeme da se ide u ratove i vrši invazija na druge zemlje ako se mu se one ne povinuju, kaže jedan od prosvjednika.

- Razlog zbog kojeg sam došao nije anti-amerikanizam, već Bushova politika s kojom se ne slažem, kaže drugi prosvjednik.

- Ja ne prosvjedujem protiv Busha osobno, već protiv njegove politike. Ja nemam ništa protiv Amerikanaca. Ne slažem se s Bushovom politikom u pogledu zaštite okoline i rata, čak i poreske politike u njegovoj zemlji, načinom na koji se odnosi prema siromašnima u Americi, i on te probleme prenosi na ostatak svijeta, i s tim se ne slažem, kaže ovaj prosvjednika.

U Mainzu su danas, u okviru mjera sigurnosti, uklonjeni poštanski sandučići, saobraćaj na Rajni i na najprometnijim autoputevima zaustavljen, a stanovnicima dijelova grada u kojima je boravio predsjednik Bush je rečeno da zatvore prozore i ne izlaze na balkone.

XS
SM
MD
LG