Linkovi

Evropski lideri i predsjednik Bush razgovarali o budućnosti NATO saveza


Europski lideri i američki predsjednik su s, tokom ključnog dana Bushove posjete Briselu, susreli u sjedištu NATO-a, razgovarajući o budućem mjestu Alijanse u globaloj sigurnosnoj karti. Europljani su se složili da su tran-atlantske veze od izuzetne važnosti i da treba pomno i pažljivo raditi na njima.

Takve veze promovišu vrijednosti koje dijele društva sa obje strane Atlantika - demokratiju slobodu i individualne slobode.

Oko toga nema spora. Spora, medjutim, ima oko vidjenja način na koje se globalni sigurnosni poroblemi mogu i trebaju rješavati - prije svih, Irak i Iran. Stiče se dojam da je američki gost došao u Europu sa jasno naznačenim sadržajem - osigurati značajnije NATO prisustvo u Afganistanu, te proširiti postojeću misiju Alijanse u Iraku.

Kada je Balkan u pitanju, trans-atlantski lideri su jednoglasni u zadaći NATO da podrži stabilnost regiona i da državama balkanskog poluotoka pomogne u što skorijem i što lakšem priklanjanju euro-atlantskim institucijama.

Posebno je bilo riječi o Kosovu, za koje je rečeno da još uvijek treba značajno vojno prisustvo NATO-a, koji ima želju, a za to ima i podršku američkog saveznika, da uzme i političku ulogu u procesu rješavanja konačnog kosovskog statusa.

U sjedištu Europske unije, njeni lideri su, kasnije danas, dočekujući predsjednika Busha, istakli zajedničku želju da se bore protiv terorizma i širenja oružja masovnog uništavanja. Za Srednji Istok su rekli da žele suradnju u iznalaženju pravog rješenja, a Iraku Europljani žele demoratski razvoj, te daju snažnu podršku Iračanima u osvajanju slobode, domokratije i prvih koraka novoizabrane iračke vlasti.

Sam Bush u Europi vidi "prijatelja i partnera", sa kojim ne samo da trguje, već ima i zajedničke vrijednosti. On želi da europski projekat uspije, a pominjući globalno zagadjenje, američki predsjednik, umjesto povučenog potpisa na sporazum iz Kyota, govori o važnosti uvodjenja novih tehnologija, koje će, prema njemu, "očistiti svijet".

I Europljani i američki gost odbijaju tezu o direktnim EU-američkim vezama kao konkurenciji NATO, tvrdeći da su i EU i NATO "rodbinski povezani", te da snažniji sigurnosni dijalog na relaciji Brisel-Washington znači i snažniju vojnu organizaciju.

Na direkno pitanje da li Amerika namjerava napasti Iran zbog njegovog programa razvoja atomskog oružja, i bez odobrenja Savjeta bezbjednosti, američki predsjednik je odgovorio širokim tezama o slobodi i pravu svih da u njoj uživaju, demokratiji i važnosti njenog širenja u svijetu. Na kraju, predsjednik Bush je kratko dodao: "Sve opcije su na stolu".

XS
SM
MD
LG