Linkovi

Iran i Sirija stvaraju jedinstveni front


Iran i Sirija su danas saopćili da stvaraju jedinstveni front za - kako su to nazvali - suprotstavljanje izazovima i prijetnjama od strane drugih zemalja. Sirijski premijer Naji Otri, u Teheranu je izjavio da je do današnjeg sastanka dvoju saveznika došlo u veoma značajnom i osjetljivom trenutku, kada su obje zemlje suočene sa brojnim izazovima.

Njegov domaćin, iranski podpredsjednik Mohammad Reza Aref, rekao je da je Iran spreman da Siriji pomogne u svakom pogledu kako bi se suprotstavila prijetnjama.

Iran je pod stalnim američkim i evropskim pritiskom da se odrekne svojih nuklearnih aktivnosti, a Sirija je od strane Washingtona optužena da pruža sigurno utočište iračkim pobunjenicima.

Američki državni sekretar Condoleeza Rice je izjavila da će američka ambasadorica u Siriji u Washingtonu ostati na neodređeno vrijeme, samo dan nakon što pozvana da se vrati kući, a nakon ubistva bivšeg libanskog premijera.Gospođa Rice je danas svjedočila pred Senatskim panelom, te je kazala da Sirija ima posebnu odgovornost po pitanju destabilizacije u Libanu, jer su tamo stacionirane njene trupe.Sirijska zvanična novinska agencija je kazala da se američka ambasadorica Margaret Scoby danas srela sa ministrom vanjskih poslova Farouk al Sharom u Damasku gdje mu je predala pismo sekretara Rice u kojem se ističu zabrinutosti oko Libana.U izvještaju se kaže da su sirijski zvaničnici odgovorili na pismo Condoleeze Rice.

XS
SM
MD
LG