Linkovi

Ljubav, brak i kultura


Za sve one imigrante koji stižu u Sjedinjene države, održavanje vlastitih kulturnih tradicija u udvaranju, zabavljanju i braku, može predstavljati istinski izazov.

Sjedinjene Države prolaze kroz fazu najvećeg priliva imigranata od 30-tih godina prošloga vijeka, do danas.

Doktor Bart Landry, profesor sociologije na Univerzitetu u saveznoj državi Maryland kaže da je selidba u novu zemlju da se započne novi život - ogromna, stresna promjena, koja te ljude tjera da pokušaju zadržati barem svoju kulturu. A to obično uključuje običaje oko zabavljanja i sklapanja braka.

- Roditelji su zabrinuti zbog toga. Oni žele da im se djeca udaju i žene u okviru vlastite kulture. To je način da održe vlastiti identitet, a ujedno se boje da ne izgube djecu, da ne izgube kontrolu nad njima, i sve to unosi razdor u porodicu.

Doktor Landry kaže da problemi najčešće počinju kada djeca imigranata krenu u školu, i žele se uklopiti u način života svojih drugova. Djeca se tako prva počinju mijenjati i odvajati od kulture svojih roditelja.

- Oni se obrazuju u Americi, u jednoj drugačijoj sredini, onda odlaze na posao u drugačijoj okolini. I tako njihova kultura počinje nestajati. Jednostavno počinju živjeti i birati životne staze izvan te kulture, kaže profesor Landry.

Čak i studenti koji dolaze privremeno u Sjedinjene Države, osjećaju napetost izmedju kultura. Sophie Kamaruddian, studentica na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu, iz Malezije, kaže da, iako je njena obitelj otvorena prema drugim kulturama, i dalje zadržava odredjena očekivanja prema njoj.

Sophie Kamaruddian, studentica: Moja obitelj očekuje da se vratim kući kada završim školovanje ovjde, da nadjem muža iz iste sredine, jer ih brine podizanje djece, i to hoće li ta djeca održavati veze sa obitelji.

Millen Dinkov, student iz Bugarske, kaže kako su njegovi roditelji insistirali da njegov stariji bart održava bugarsku tradiciju kada je studirao vani. Millen dodaje da su mu roditelji sada, medjutim, nešto slobodnijih nazora. On se zabavlja sa kolegicom s fakulteta, Amerikankom južno-Azijskog porijekla.

- Sve mi je ovo jako neobično, čudno...Ovdje ne vidimo etničke razlike. A s obzirom odakle dolazim - niko to ne bi od mene očekivao. Pitam se šta bi mi roditelji kazali?

Do sada su se pokazali vrlo liberalnim. Nisu nametali svoje mišljenje, kaže Dinkov. I Sophie i Millen kažu da im je trebalo vremena da se prilagode životu u Americi. No, dodaju, sada ih više nikakve razlike u kulturama i tradicijama ne smetaju. Njihovi su životi bogatiji, napominju, upravo zato što se mješaju s drugim kulturama.

XS
SM
MD
LG