Linkovi

D. Rumsfeld u iznenadnoj posjeti Iraku


Američki ministar odbrane Ronald Rumsfeld danas se našao u iznenadnoj posjeti Iraku. Donald Rumsfeld kaže da se sam želio uvjeriti kako teče trening iračkih vojnika jer kako kaže što prije oni budu obučeni prije će američki vojnici kući.

Za razliku od predhodne posjete, uoči Božića, ovaj put ministar Rumsfeld dolazi u atmosferi velikog optimizma. On je odao priznanje uspjehu svih vojnika i iračkog naroda i ponovio ono što je rekao NATO saveznicima u Francuskoj, prije nego je krenuo za Irak.

Donald Rumsfeld, ministar odbrane SAD: Irak je na putu na kojem imaju veoma dobar proboj u pravcu izgradnje miroljubivog predstavničkog sistema koji odgovara oslobodjenim ljudima. Amerikanci koji služe u Iraku se nadaju da će obučiti iračke snage i koliko je brže moguće vratiti se kući. Ministar Rumsfeld poziva NATO da pomogne trening oko 200 hiljada iračana do prvog oktobra. - Obim uključenosti članica NATO saveza u Iraku čini da su mnoge zemlje jako zainteresirane za uspjeh treninga, što je jako dobro.

Lideri Francuske i Španije koji su se protivili ratu u Iraku sada kažu da će angažirati vlastite jedinice u treniranju iračkih snaga sigurnosti, ukoliko to ne mogu učiiti u svojim zemljama.

XS
SM
MD
LG