Linkovi

Izlazak na birališta je pobjeda za irački narod


U Iraku je u toku kampanja uznemiravanja i nasilja, koja za cilj ima sprječavanje Iračana da glasaju 30-tog januara.

Tog dana oni će izabrati 275 članova prelaznog nacionalnog parlamenta. Parlament će izabrati novu vladu i utvrditi acrt ustava prije isteka ove godine. Nakon toga će se irački narod na referendumu izjasniti o prijedlogu ustava zemlje.

Iračka privremena vlada poduzima mjere kako bi Iračani sigurno mogli izaći na birališta. Glasnogovornik State departmenta, Richard Boucher kaže da koalicija koju predvode Sjedinjene države podržava te napore.

”Mi vidimo da još uvijek postoje oni koji nastoje uznemiriti glasače i glasanje učiniti težim. Bez obzira na to, u Iraku je uspostavljeno oko 6 hiljada glasačkih mjesta. Na listama je upisano oko 14 miliona glasača, i mi mislimo da oni trebaju imati šansu da glasaju.“

Izlazak na birališta je pobjeda za irački narod, rekao je reporterima Ali Danif, stanovnik Bagdada. Jamal Karim, takodjer stanovnik Bagdada smatra da su zbori važniji od kandidata. A Heidar Mohammed ističe da zZemlja neće naći put ka napretku bez žrtava.

Glasnogovornik State Departmenta, Richard Boucher kaže da je omogućavanje glasanja za toliki broj Iračana poseban uspjeh.

”To je ključni korak naprijed u pravcu plana da Irčani sve više i više preuzimaju vlast, i sve veću i veću odgovornost za svoju budućnost. Ovo glasanje vodi ka prelaznom parlamentu koji će napisati irački ustav, i onda će se održati drugi izbori pred kraj godine.“

Većina ljudi osjećaju kao da žive u mraku, kaže Kadhim Hassan, irački pisac. Po njemu sada vrijeme je da Iračani izađu na svijetlo.

XS
SM
MD
LG