Linkovi

Kako je zapravo nastao čovjek?


Prema jednoj nedavnoj anketi 61 procenat Amerikanaca vjeruje da nepobitna istina da je čovjek stvoren na način kako se o čovjekovom postanku govori u Bibliji. S druge strane, već 4 godine u 43 američke savezne države traju rasprave o predmetu Teorija evolucije u javnim školama.

Od danas je mali grad Dover u Pensilvaniji prvi grad u kojem je od nastavnika zatraženo da svojim učenicima kažu da teorija evolucije nije jedina važeća teorija o postanku čovjeka.

Sa jutrošnjim ulaskom u školu, učenici su našli na kraju žestokog američkog kulturnog sukoba.

Ray Mummert, pastor crkve Braće u Kristu iz dovera kaže da je teorija evolucije udaljavanje duša od boga, na što Witold Walcak, pravni zastupnik Unije za građanska prava odgovara da je biblijsko postanje čovjeka trojanski konj uvođenja religije u nauku.

Ovakve razlike u mišljenjima presjekli su članovi uprave lokalnog školskog distrikta još prošle jeseni izglasavši odluku da se učenicima devetog razreda kojima je biologija glavni predmet treba pročitati saopštenje u kojem se kaže da je Darvinova teorija evolucije samo teorija, a ne znanstveno utemeljene činjenice.

Prema alternativnom objašnjenju tvrdi se da su ćelije života toliko kompleksne da ih je jedino moglo stvoriti neko svemoguće biće. Oponenti ovakvom stavu kažu da je on u suprotnosti sa odlukom Vrhovnog suda kojom se zabranjuje uvođenje teorije o božjem stvaranju svijeta u predmet biologije u javne škole. Oni koji su za stav o stvaranju čovjeka nadnaravnom moći posezu i za argumentima sličnim ovom koji je izrekao Gary Sutton, voditelj na lokalnom radiju, u Doveru:

”Ne spominje se neka odredjena religija, ne spominje se bog, već samo mogućnost nadnaravnog.”

A već spomenuti gospodin Waclak, jetko uzvraća:

”Oni kažu da bi to mogao ali ne i da mora biti bog.... da bi čovjekov stvoritelj mogao biti vanzemaljsko biće.....“

Upravitelji škola moraju pročitati saopštenje o nadnaravnom postanju čovjeka, dok su nastavnici koji predaju naučne predmete to odbili.

A roditelji?

Steven Stough, otac učenice osmog razreda, pridružio se grupi od 100 roditelja i uniji za građanska prava u sudskoj tužbi protiv uprave školskog okruga.

”Ja samo ne želim da moja kćerka bude uvučena u sve ovo. To nije nauka.”

Sud će reći svoje, a obje strane se slažu u jednom - mali grad Dover u američkoj saveznoj državi Pensylvania je prvi slučaj ove vrste, ali neće biti i posljednji.

XS
SM
MD
LG