Linkovi

Ko je Douglas D. Jones, Bidenov prijedlog za novog američkog ambasadora u BiH?


Douglas Jones, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, govori za Glas Amerike 2. jula 2024.
Douglas Jones, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, govori za Glas Amerike 2. jula 2024.

Predsjednik Joe Biden objavio je svoj prijedlog za novog ambasadora u Bosni i Hercegovini. Radi se o Douglasu Jonesu, sudeći prema njegovoj zvaničnoj biografiji, diplomati sa bogatim iskustvom širom svijeta, te u misijama pri NATO-u, u Hrvatskoj i Crnoj Gori, imao je raniji angažman i u Sarajevu.

"Douglas D. Jones preuzeo je svoje odgovornosti kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u septembru 2021.

On nadgleda evropsku sigurnost, uključujući NATO, OSCE i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i Nordijske i baltičke zemlje, kao i Arctic Security.

Nedavno je gospodin Jones služio kao otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD-a pri NATO-u od avgusta 2018. do septembra 2021. godine.

Radio je još dva zadatka kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Njegovi prethodni domaći zadaci uključuju direktora Ureda za očuvanje mira, sankcija i kontraterorizam u Birou za poslove međunarodnih organizacija pri State Departmentu, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost i kao član američke delegacije u Ujedinjene nacije u New Yorku.

U inostranstvu je također služio kao viši civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Jalalabadu, Afganistan, i u američkim ambasadama u Sarajevu, Dablinu i Tel Avivu. Gospodin Jones je diplomirao na Bowdoin koledžu i magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Princeton. Dobitnik je predsjedničke nagrade za zasluge. Strani jezici su mu hebrejski i srpsko-hrvatski", stoji u Jonesovoj zvaničnoj biografiji.

"Čestitam Dougu Jonesu! Zajedno smo došli u američki diplomatski kor i dobri smo prijatelji i kolege 33 godine. Poznaje Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu, a ako ga potvrdi Senat, biće izvanredan američki ambasador", napisao je na X-u aktuelni američki ambasador u BiH Michael Murphy.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG