Linkovi

Orban na sastanku sa Putinom u Moskvi, izazvao ukor EU


Orban (L) i Putin
Orban (L) i Putin

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se u petak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o miru u Ukrajini, izazvavši upozorenja od kolega lidera Evropske unije da ne govori u ime EU.

Mađarska je u ponedjeljak preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje blokom. Pet dana kasnije Orban je posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu i formirao savez "Patriote za Evropu" s drugim desničarskim nacionalistima.

Sada je odlučio otići u Moskvu u "mirovnu misiju", nekoliko dana prije samita NATO-a koji će se baviti daljom vojnom pomoći Ukrajini protiv onoga što je zapadna odbrambena alijansa nazvala ruskim "ničim izazvanim agresorskim ratom".

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će samo jedinstvo i odlučnost unutar 27-člane EU utrti put pravednom i trajnom miru u Ukrajini.

"Umirenje neće zaustaviti Putina", rekla je na X.

Putin, koji je primio Orbana u Kremlju, rekao mu je da je spreman da razgovara o "nijansama" mirovnih prijedloga za okončanje rata koji traje dvije i po godine.

Putin je prošlog mjeseca rekao da će Rusija prekinuti rat u Ukrajini, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom, samo ako Kijev pristane da odustane od svojih NATO ambicija i preda čitave četiri provincije na koje Moskva polaže - zahtjevi Kijeva koji su brzo odbijeni kao jednaki predaji .

'SKEPTIZAM' PREMA MAĐARSKIM MOTIVIMA

Diplomata EU je rekao da je Orbanovom odlukom da se sastane sa Putinom u Moskvi, mađarsko predsjedavanje EU - koje će trajati do 31. decembra - efektivno okončano prije nego što je stvarno počelo.

"Skepticizam zemalja članica EU je, nažalost, bio opravdan - sve je u promociji interesa Budimpešte", rekao je diplomata, tražeći anonimnost zbog političke osjetljivosti.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda optužio je Orbana za podrivanje predsjedavanja EU. "Ako zaista tražite mir, ne rukujete se krvavim diktatorom, ulažete sve svoje napore da podržite Ukrajinu", napisao je na X.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da Orban u Moskvi "ne predstavlja EU ni u kakvom obliku", a finski premijer Petteri Orpo rekao je da posjeta podriva interese EU.

Pavel Havliček, istraživač u Asocijaciji za međunarodne poslove, rekao je da je Orbanova posjeta zloupotreba vakuuma moći u Briselu i opasno podrivanje zajedničke evropske pozicije.

Orban, kritičar vojne pomoći Zapada Ukrajini, koji ima najtoplije odnose od svih lidera EU sa Putinom, rekao je da priznaje da nema mandat EU za to putovanje, ali da se mir ne može sklopiti "iz udobne fotelje u Briselu".

"Ne možemo sjediti i čekati da se rat nekim čudom završi", napisao je na X.

Uloga predsjedništva EU je da predsjedava sastancima država članica, traži konsenzus i posreduje u sporazumima o zakonodavstvu sa Evropskim parlamentom.

U vrijeme tranzicije, kada bi nova Evropska komisija trebala stupiti na dužnost tek u novembru, analitičari kažu da će akcije Budimpešte na čelu kreiranja politike EU vjerovatno biti ograničene.

Ministri su rekli da Mađarska želi da utiče na svoje predsjedavanje, koje je pokrenula upečatljivim pozivom "Učinimo Evropu ponovo velikom", ponavljajući bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, Orbanovog saveznika.

"Namjeravamo da ostavimo trag", rekao je Orbanov portparol Zoltán Kovacs u četvrtak, prije nego što su se pojavili izvještaji o putovanju u Moskvu.

"Premijer će iskoristiti predsjedništvo na politički način."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG