Linkovi

Evropski regulatori ograničavaju Big Tech kompanije


Kršenje DMA može rezultirati kaznom od čak 10% globalnog godišnjeg prometa kompanije.
Kršenje DMA može rezultirati kaznom od čak 10% globalnog godišnjeg prometa kompanije.

Evropski regulatori pokrenuli su seriju istraga o Big Tech-u. U najnovijim potezima, antimonopolsko tijelo EU optužilo je Apple za kršenje Zakona o digitalnim tržištima  i Microsoft zbog  nezakonitog povezivanja svojih Office i Teams proizvoda.

Meta je takođe je regulirana zbog naplaćivanja preko svog modela plaćanja za privatnost, izvještava Financial Times 1. jula.

EVROPSKA UNIJA

Evropska komisija (EK) saopštila je 24. juna da pravila Appleov App Store krši DMA sprječavajući programere aplikacija da usmjere potrošače na alternativne ponude, nakon istrage pokrenute u martu.

Takođe je pokrenuo ispitivanje Meta i Alphabeta u to vrijeme.

Kršenje DMA može rezultirati kaznom od čak 10% globalnog godišnjeg prometa kompanije.

EK je saopćila da otvara novu istragu protiv Applea zbog njegovih novih ugovornih zahtjeva za programere aplikacija i trgovine aplikacija trećih strana.

Brisel je 4. marta kaznio Apple sa 1,84 milijarde eura (1,97 milijardi dolara), što je bila njegova prva antimonopolska kazna ikada u EU, nakon žalbe Spotifyja iz 2019. godine. Apple je rekao da će osporiti odluku na sudu.

U preliminarnim nalazima koji će biti objavljeni u prvoj sedmici jula, regulatori će reći da su zabrinuti zbog Metinog modela "plati za privatnost", izvijestio je Financial Times 1. jula, pozivajući se na ljude koji imaju direktna saznanja o tom pitanju.

Meta i EK nisu odmah odgovorili na Reutersove zahtjeve za komentar.

U maju je Meta dodala sigurnosne karakteristike svom alatu za praćenje dezinformacija CrowdTangle za upotrebu tokom izbora za Evropski parlament u junu u pokušaju da ublaži zabrinutost EU koja je u aprilu pokrenula istragu o uticaju Metine odluke da postepeno ukine alat.

Facebook i Instagram se također istražuju zbog potencijalnih kršenja pravila EU o online sadržaju koji se odnose na sigurnost djece, što bi moglo dovesti do velikih kazni, saopštila je EK 16. maja.

Antimonopolska regulatorna tijela EU su 25. juna optužila Microsoft za nezakonito udruživanje svoje aplikacije za ćaskanje i video Teams sa svojim Office proizvodom i rekli da je potrebno učiniti više da se paket razdvoji.

Istragu je pokrenula žalba u vlasništvu Salesforcea iz 2020. godine, koja se nadmeće u aplikaciji za razmjenu poruka u radnom prostoru Slack.

Microsoft je rekao da će raditi na pronalaženju rješenja za rješavanje zabrinutosti regulatora.

EK također istražuje da li Microsoft sprječava klijente da se oslanjaju na određeni sigurnosni softver koji nude konkurenti, navodi se u dokumentu koji su regulatori poslali najmanje jednom od njegovih rivala u januaru, a koji je vidio Reuters.

Antimonopolska regulatorna tijela EU također su izjavila da bi Microsoftovo ulaganje od više od 10 milijardi dolara u proizvođača ChatGPT OpenAI moglo biti podložno pravilima EU o spajanju.

Napori OpenAI-a da proizvede manje činjenično lažnih izlaza iz svog ChatGPT chat bota nisu dovoljni da osiguraju potpunu usklađenost sa pravilima EU o podacima, izjavila je radna grupa pri nadzornoj jedinici za privatnost bloka u maju.

Savjetnik najvišeg evropskog suda rekao je 11. januara da bi sud trebao potvrditi Googleovu antimonopolsku kaznu od 2,42 milijarde eura (2,60 milijardi dolara). EK je 2017. godine kaznila kompaniju zbog korištenja vlastite usluge kupovine poređenja cijena kako bi stekla nepravednu prednost u odnosu na manje evropske rivale.

U rujnu 2023., EU je imenovala 22 takozvane "gatekeeper" usluge koje vode Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft i ByteDance, vlasnik TikToka, dajući im šest mjeseci da se pridržavaju DMA odredbe koje su imale za cilj da evropskim korisnicima olakšaju kretanje između konkurentskih usluga.

U aprilu su regulatori odredili Appleov operativni sistem za iPade kao čuvara kapije pod DMA.

Meta i TikTok su u novembru uložili žalbu na status vratara, dok je ovaj drugi izgubio ponudu da suspenduje svoje imenovanje u februaru. Apple je u aprilu saopštio da će nastaviti da sarađuje sa EK kako bi se povinovao pravilima.

VELIKA BRITANIJA

U oktobru je britanski medijski regulator zatražio od Uprave za konkurenciju i tržišta da istraži dominaciju Amazona i Microsofta na britanskom tržištu oblaka. CMA će završiti istragu do aprila 2025.


FRANCUSKA

Francuska organizacija za zaštitu konkurencije saopštila je u martu da je kaznila Google sa 250 miliona eura (268 miliona dolara) zbog kršenja povezanih sa pravilima EU o intelektualnoj svojini u njenom odnosu sa medijskim izdavačima.

NJEMAČKA

Google je pristao da promijeni svoju praksu u vezi s podacima o korisnicima kako bi okončao njemačku antimonopolsku istragu koja ima za cilj suzbijanje njegove tržišne moći zasnovane na podacima, saopštila je kancelarija njemačkog kartela u oktobru. Googleove obaveze bi korisnicima dale veći izbor o tome kako se njihovi podaci koriste na njegovim platformama.

ITALIJA

Italijanski antimonopolski regulator saopštio je 5. juna da je kaznio Facebook i Metu sa 3,5 miliona eura (3,75 miliona dolara) zbog, kako je rekao, nepoštenih komercijalnih praksi.

Agencija je prošle godine pokrenula istragu protiv Applea zbog navodne zloupotrebe svog dominantnog položaja na tržištu aplikacija i poduzela mjere protiv Mete zbog navodne zloupotrebe položaja u zemlji, u istrazi koja uključuje prava na muziku objavljenu na njegovim platformama.

HOLANDIJA

Holandski nadzornik privatnosti u aprilu je preporučio vladinim organizacijama da prestanu da koriste Facebook sve dok nije jasno šta se dešava sa ličnim podacima korisnika vladinih Facebook stranica.

Državni regulator konkurencije prošle godine je odbacio Appleove prigovore na novčane kazne od 50 miliona eura (53,6 miliona dolara) zbog nepoštivanja propisa koji imaju za cilj ograničavanje dominantnog položaja njegovog App Store-a. Apple će se žaliti na tu odluku pred holandskim sudovima.

ŠPANIJA

Španska služba za zaštitu podataka u maju je privremeno suspendovala dva planirana Meta proizvoda koji su trebali biti raspoređeni na izborima za EU na Instagramu i Facebooku.

Grupa koja predstavlja više od 700 startupa u Španiji podnijela je pritužbu na Microsoftovu praksu u oblaku, u maju antimonopolskom regulatoru u zemlji, navodeći nekoliko navodnih antikonkurentnih praksi u posljednjih nekoliko godina.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG