Linkovi

Trumpov zet sa Vučićem o "velelepnom hotelu u Beogradu"


Jared Kushner i Aleksandar Vučić u Predsjedništvu Srbije, 19. jun 2024. (foto: Instagram/buducnostsrbijeav)
Jared Kushner i Aleksandar Vučić u Predsjedništvu Srbije, 19. jun 2024. (foto: Instagram/buducnostsrbijeav)

Jared Kushner, zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je sa Vladom Srbije potpisao ugovor o izgradnji luksuznog kompleksa na mjestu Generalštaba, sastao se u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, objavljeno je na Vučićevom Instagram nalogu.

"Inspirativna razmena ideja sa @jaredckushner kojem sam sa ponosom pokazao naš glavni grad i izložio neke od planova za njegov još brži rast. Predstavio sam mu viziju Beograda kao svetske metropole, čiji je kosmopolitski duh oduvek privlačio ljude iz svih krajeva sveta, a @jaredckushner je meni predstavio projekat za velelepni hotel u Beogradu koji će doprineti da naša prestonica postane centar ovog dela sveta", napisao je Vučić na Instagramu.

Ovo je prva zvanična Kušnerova posjeta Beogradu otkako je objavljeno da je dobio posao revitalizacije Generalštaba.

Sredinom maja objavljeno je da su Kušnerova kompanija i Vlada Srbije potpisali ugovor o revitalizaciji kompleksa Generalštaba. Detalji ugovora nisu poznati. Rečeno je da će se kompleks sastojati od hotela, stambenih zgrada i neke vrste memorijala za žrtve NATO bombardovanja 1999.

Nije poznato pod kojim uslovima je Kušnerova kompanija dobila posao revitalizacije Generalštaba, koji ima status spomenika kulture i uživa određeni stepen zaštite. Trumpov zet je ranije izjavio da je posao vrijedan oko 500 miliona dolara, a da će Srbija dobiti 22 odsto profita.

Ministar građevinarstva Goran Vesić rekao je da se zemljište Kušneru ne prodaje, već mu se daje u zakup na 99 godina, dok raniji dokumenti koje je objavio Ekološki ustanak ukazuju da se zemljište kod Generalštaba Kušneru daje bez naknade.

Nisu poznati ni rokovi kada bi izgradnja trebalo da počne ili da se završi.

Protiv izgradnje na mjestu Generalštaba izjasnile su se, između ostalih i pojedine opozicione stranke poput Ekološkog ustanka, Nove DSS, ali i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Kompanija Affinity Global Partners, vrijedna oko 3,1 milijarde dolara od kojih je dvije milijarde stiglo iz Saudijske Arabije, bila je pod lupom pojedinih demokratskih članova Kongresa.

Naime, oni su tražili da se pokrene istraga o tome da li je jared Kushner, koji je u Trumpovoj administraciji bio viši savjetnk u Bijeloj kući i bavio se Bliskim istokom, iskoristio svoj službeni položaj za ličnu korist - jer je firmu osnovao po izlasku iz Bijele kuće.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG