Linkovi

Suspendovani načelnik FUP-a Zoran Čegar osumnjičen za krivotvorenje ugovora o kupovini nekretnina


Zoran Čegar prijeti novinarki CIN-a. (Izvor: CIN)
Zoran Čegar prijeti novinarki CIN-a. (Izvor: CIN)

Zoran Čegar, suspendovani načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP), osumnjičen je zbog krivotvorenja ugovora o kupovini nekretnine na Nišićima u općini Ilijaš.

Istraga protiv Čegara je otvorena nakon otkrića novinara Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), rekli su iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kantonalna policija je po nalogu tužioca danas započela pretrese Čegarovih nekretnina na Nišićima, kuće u Novom Sarajevu te njegovog privatnog automobila, rekla je Azra Bavčić, glasnogovornica Kantonalnog Tužilaštva.

Novinari su otkrili da je Čegar tokom službe prethodnih dvadesetak godina stekao nekoliko kuća, apartmana i zemljišnih posjeda u Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i: brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke. Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Njegovi partneri to žargonski nazivaju „trange-frange” poslovima, a dio njih se požalio da ih je ovaj policijski zvaničnik ucjenjivao ili prevario.

Neke nekretnine Čegar je stekao koristeći se fiktivnim ugovorima i falsifikovanim dokumentima. On je, uz ostalo, na temelju falsifikovanog notarskog ugovora iz Srbije uknjižio jadan od najatraktivnijih posjeda u ovom kraju – imanje nekada uspješne sarajevske firme „Volving” Mehmedalije Žmirića.


Žmirić je na imanju sagradio dvije kuće i ergelu, napravio umjetno jezero i planirao gradnju naselja sa vilama za ambasade. Međutim, moćni „Volving” se 2011. našao u ozbiljnim problemima. Žmirićevo carstvo se raspadalo, a Čegar je vidio šansu za jeftinu kupovinu. Vlasnik „Volvinga” tvrdi da je Čegar nastupio uz indirektne prijetnje.

„Bila je to oružana kupnja”, kaže Žmirić, prisjećajući se da ga je Čegar „upozorio” da bi mu neko nešto mogao staviti na imanje i da je čuo glasine da uzgaja marihuanu.

„Dok sam ja tu, ne sekiraj se. Ja sam četvrti čovjek u državi, ne brini”, prisjeća se Žmirić Čegarevih riječi.

Prvo su se dogovorili da Žmirić proda samo manju kuću za 150 hiljada maraka, ali je Čegar potom zatražio i veću, sa ergelom.

Iako su nekretnine vrijedile mnogo više, Žmirić je nakon cjenkanja pristao na 250 hiljada KM za obje kuće jer mu je hitno trebao novac. Dogovorili su se, ali nisu potpisali ugovor. Žmirić je rekao da mu je Čegar isplatio samo 50 hiljada.

Novinari su u sudskoj dokumentaciji pronašli da je Zoran Čegar u aprilu 2019. godine pokušao ovu zemlju uknjižiti na svoje ime, priloživši kupoprodajni ugovor koji je godinu ranije, navodno, potpisao sa Radojem Ćetkovićem, nekadašnjim vlasnikom zemlje. Na dokumentu je stajao potpis i pečat notarke Gorice Milenković iz Loznice u Srbiji.

Međutim, sud je njegov zahtjev odbio jer je utvrdio da vlasnici nisu ni Ćetković ni Čegar, već Žmirićev „Volving“. Osim toga, sudu je bilo neprihvatljivo i što je ugovor obrađen pred stranim notarom.

No, ono što nije promaklo službenicima sarajevskog suda, prošlo je bez problema u Katastru Općine Ilijaš gdje se Čegar upisao kao posjednik, ponudivši isti ugovor.

Novinari CIN-a su kopiju ovog dokumenta i prateću dokumentaciju poslali notarskom uredu Gorice Milenković u Loznicu, a oni su ih proslijedili Javnobeležničkoj komori Srbije na očitovanje. Glasnogovornica Komore Gordana Lazarević kaže da dokumenti nisu napravljeni ni u jednoj javnobilježničkoj kancelariji u Srbiji. U vrijeme koje je navedeno na jednom dokumentu javni bilježnici nisu ni postojali u ovoj zemlji.

Sporni su, kaže, i izgled pečata te jezik i pismo dokumenta u kojem se umjesto riječi „kancelarija” koristi „ured”, dok je tekst napisan latinicom koja nije u službenoj upotrebi u Loznici.

Iz Komore su zaključili da se „radi o grubom falsifikatu“.

Novinari CIN-a su otkrili da se Čegar u razmjeni nekretnina sa drugim prodavcima koristio i drugim spornim dokumentima o vlasništvu nad nekretninama. Ovaj policijski funkcioner je 2015. godine stekao poslovni prostor od 110 kvadrata u ski-centru na Vlašiću. Ugovor o udruživanju sredstava radi gradnje zaključio je sa investitorom Nerminom Šabanijom iz Sarajeva, ali prostor nije uknjižio kao svoje vlasništvo.

Šabanija je novinarima CIN-a rekao da je sa Čegarom, zapravo, sklopio fiktivni ugovor te da je i sam tek formalno vlasnik nekretnine.

Ovu nekretninu je pokušao iskoristiti u razmjeni dobara prilikom kupovine vile na Baricama iznad Sarajeva 2018. godine, ali su prodavci posumnjali u vjerodostojnost dokumenata. Vlasnici nekretnine vrijedne pola miliona maraka bili su sarajevski stomatolog Zlatan Radovanović i Čegarov partner u trgovini automobilima Kenan Krasnić Klanfa.

Oni su, također, optužili Čegara da je zaposjeo njihovu nekretninu na temelju spornog notarskog ugovora te da nije platio dogovorenu cijenu. Sredinom prošle godine Općinski sud u Sarajevu je prvostepenom presudom poništio dokumente na osnovu kojih se ovaj policijski zvaničnik uknjižio kao vlasnik imanja na Baricama.

Čegaru se, također, sudi u Dubrovniku prema optužnici za prevaru Darka Markovića, vlasnika „Prožure“, agencije za iznajmljivanje jahti i automobila sa otoka Mljeta. Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Čegar je sredinom 2017. godine od Markovića zatražio da mu proda automobil Mercedes E klase i gumeno plovilo koje je u vlasništvu preduzeća. Čegar mu je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u BiH iako je znao da nije njen vlasnik, već samo posjednik. Obećao je nagraditi Markovića ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru. Trgovanje je htio prikriti objašnjenjem da je visoki policijski službenik i da ne želi da ga povezuju sa ovim poslom.

Marković mu je povjerovao i uz punomoć predao na raspolaganje plovilo i automobil koje je Čegar preprodao. Umjesto da plati 20.000 eura, od Markovića je zatražio da kupi još jedno plovilo od 40.000 eura, nudeći zauzvrat udio u zemljištu u BiH, ali je Marković to odbio, tražeći novac za već isporučene auto i plovilo.

XS
SM
MD
LG