Linkovi

3D štampanje automobila: Revolucija u dizajnu vozila


Arhiv - Najveći 3D štampač u Evropi, Materialise, sposoban da štampa dijelove do 2100x680x800 mm u jednom komadu, kako bi napravio 3D objekte.
Arhiv - Najveći 3D štampač u Evropi, Materialise, sposoban da štampa dijelove do 2100x680x800 mm u jednom komadu, kako bi napravio 3D objekte.

Proizvodnja automobila se nije mnogo promijenila u posljednjih 100 godina i prilično je neefikasna, kaže pronalazač i dizajner automobila Kevin Czinger.

„Trebalo je previše vremena i kapitala i bilo je previše rizično, jer su to vrijeme i kapital odlazili u komplet dijelova industrijske opreme koji nisu mogli da se promene i koji su mogli da proizvode samo iste sastavne dijelove vozila”, smatra on.

Czinger i njegov sin Lukas žele da to promijene i koriste vještačku inteligenciju za pravljenje dijelova proizvedenih na 3D štampaču koji su male težine i lakše prilagodljivi nego u tradicionalnoj proizvodnji.

Lukas Czinger, suosnivač kompanije Czinger vozila, objašnjava da, „ako želite da promenite određeni dio, morate da napravite novi kalup, tako da rekonstruišete cijeli kalup samo da bi napravili jednu promenu dizajna”.

„U našem procesu, mi samo ponovo optimizujemo pomoću softvera. Štampaćemo ga na 3D štampačima u metalu, savršeno optimizovanog, bez bacanja materijala, i ako želite da promijenite dizajn, za nekoliko dana možemo da imamo novi deo za vas”, kaže Lukas.

Njihov model automobila Czinger 21C bio je proglašen za jednu od najboljih inovacija 2023, magazina Time. Czinger kaže da moćni hibridni motor tog automobila može da razvije skoro 1400 konjskih snaga.

„Auto je simbol tranzicije iz fizički izgrađenog svijeta koji je analogni u potpuno novi, mnogo efikasniji svijet, svijet koji je mnogo više u harmoniji sa prirodom zato što minimalizuje potrošnju materijala i energije", ističe Kevin Czinger.

Otac i sin Czinger kažu da je to pristup koji smanjuje industrijske emisije ugljen-dioksida i demokratizuje dizajn automobila, što omogućava lokalnim proizvođačima da bilo gdje prave dijelove kakve žele.

XS
SM
MD
LG