Linkovi

U entitetu RS zastave RS i Srbije uoči Skupštine UN-a o rezoluciji o Srebrenici


Bilbord u Banja Luci
Bilbord u Banja Luci

U Banjaluci su postavljeni bilbordi i zastave bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Srbije, uoči zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda(UN) na čijem dnevnom redu je Rezolucija o Srebrenici.

Rezoluciju, kojom se predlaže da 11. jul bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, sponzorisalo je trideset devet država. Zvanični predlagači rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda.

Tekst rezolucije možete pročitati ovdje.

Rezoluciju su do sada podržale sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije.

Bilbord postavljen na ulazu u Srebrenicu, Bosna i Hercegovina.
Bilbord postavljen na ulazu u Srebrenicu, Bosna i Hercegovina.

Bilbordi u Banjaluci su postavljeni u gotovo svim naseljima i važnim gradskim raskrsnicama, kao i na ulazima i izlazima iz tog grada.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd i vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima, već govore o "strašnom zločinu".

Entitetska skupština RS protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Na dan rasprave o rezoluciji u Skupštini UN, u Srebrenici će zasijedati entitetska Vlada i rukovodstvo RS. Zasijedanje je najavljeno za 12 časova.

Delegacija RS će isti dan položiti cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Potočara.

Entitetska Vlada je pozvala i građane da u četvrtak istaknu zastave RS, kao "znak protivljenja rezoluciji dok traje rasprava u Skupštini UN".

Za genocid u Srebrenici, koji je počinila Vojska RS i u kome je ubijeno najmanje 8.372 Bošnjaka, osuđeno je više od 50 osoba na oko 700 godina zatvora.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid.

Prema podacima Memorijalnog centra Potočari iz jula 2023. godine, pronađeni su posmrtni ostaci i ukopana 6.751 žrtva srebreničkog genocida, dok se za oko hiljadu žrtava još traga.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, pravomoćno je osuđen u Hagu na doživotnu kaznu zbog genocida u Srebrenici, kao i zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Zbog genocida, na doživotnu kaznu na istom sudu je osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG