Linkovi

Novi komandant NATO štaba u Sarajevu, iskusan general sa iskustvom u BiH, Iraku i Afganistanu


Komandant NATO štaba u Sarajevu: Drago mi je da sam ponovo u BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Novi komandant NATO štaba u Sarajevu Matthewa A. Valas: Drago mi je da sam ponovo u BiH

U Sarajevu, u Domu oružanih snaga,  održana je primopredaja funkcije komandanta NATO štaba Sarajevo između brigadne generalice Pamele McGaha i brigadnog generala Matthewa A. Valasa.

Brigadni general Valas bio je na dužnostima komandanata svih nivoa specijalnih snaga, od detašmana do grupe, uključujući angažman u podršci Operaciji New Dawn, kao komandant Specijalnih operacija u području operacija baze Kirkuk, Irak i Operaciji Enduring Freedom, kao komandant prvog operativnog detašmana 2116, Kandahar, Afganistan, stoji u predstavljenoj biografiji.

Dosadašnja komandantica McGhana obratila se prisutnima kazavši kako se, nakon dvije i pol godine rada u Sarajevu, mora zahvaliti brojnim ljudima.

Admirale Munsch želim se zahvaliti vama, admirale Burkeu, generalu Cavoliju i generalmajoru Van Wagenenu na mudrosti i smjernicama koje ste mi pružali, kao i na povjerenju koje ste mi ukazali povjerivši mi da vodim ovu izuzetnu misiju. Zahvalnost također dugujem timovima Međunarodnog osoblja NATO Sjedišta u Briselu koji su pokazali nepokolebljivu opredjeljenost Saveznika za trajni mir i sigurnost građana BiH i dokazali da NATO ne ostaje na riječima već ih provodi u djelo, kroz veću podršku i historijski niz posjeta, uključujući generalnog sekretara, predsjedavajućeg Vojnog komiteta i Sjeveroatlansko vijeće”, kazala je.

Zahvalila se i međunarodnoj zajednici za koju je kazala da neumorno radi kako bi ojačala najvažnije institucije BiH.

Najvažnije, dugujem zahvalnost i pripadnicima Oružanih snaga i ministarstva odbrane i sigurnosti. Vi predstavljate ono najbolje u BiH. Vaša posvećenost, profesionalizam i jedinstvo dokazuju šta se može postići kad je fokus na izgradnji bolje budućnosti. Tome svjedoče vaši rezultati u certifikaciji Bataljonske grupe lake pješadije po međunarodnim standardima”, dodala je.

Kazala je partnerima da su tokom prethodne dvije godine postigli mnogo.

Produbili smo veze između BiH i naših država – uz povećanu podršku koja će institucijama BiH pomoći da ojačaju svoju otpornost na savremene sigurnosne izazove, uključujući terorizam, cyber napade, prirodne katastrofe i maligne uticaje. Pomogli smo da BiH bude sigurnija, uz združene napore EU, OSCE-a i velikog broja ambasada”, rekla je.

U izjavi za medije njen nasljednik Valas je kazao kako je zahvalan na prilici da se vrati u BiH nakon više od 23 godine od završetka misije Stabilizacijskih snaga.

“Spreman sam da služim sa ovim timom predanih, iskusnih, multinacionalnih stručnjaka, koji neumorno rade na povećanju institucionalnih kapaciteta odbrane i sposobnosti oružanih snaga naših bh. partnera da u konačnici poboljšaju živote svakog građanina Bosne i Hercegovine. Radujem se što ću koristiti to iskustvo kako bih pomogao Oružanim snagama Bosne i Hercegovine da održe visoke standarde obuke koje stalno i iznova pokazuju i da povećam stručnu razmjenu između NATO saveznika i BiH. Ostajemo posvećeni jer nas obnovljeni regionalni sigurnosni izazovi podsjećaju na potrebu da kontinuirano jačamo naša partnerstva, kapacitete i sposobnosti”, kazao je.

Brigadni general Valas prethodno je bio na dužnosti komandanta 20. Grupe specijalnih snaga. Diplomirao je na Ratnom koledžu KoV-a Sjedinjenih Američkih Država. Pješadijski oficirski čin dobio je na Hofstra univerzitetu 1998. godine. Završio je osnovni pješadijski kurs, kao i artiljerijski karijerni kurs za kapetane, komandni i generalštabni koledž, kvalifikacijski kurs za oficire detašmana specijalnih snaga, napredni padobranski kurs i rendžersku školu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG