Linkovi

Senat odbacio optužbe protiv člana Bidenovog kabineta i završio suđenje


Senatori polažu zakletvu na suđenju po optužnici za opoziv sekretara za unutrašnju bezbjednost Alejandra Mayorkasa. (Foto: Senate Television via AP)
Senatori polažu zakletvu na suđenju po optužnici za opoziv sekretara za unutrašnju bezbjednost Alejandra Mayorkasa. (Foto: Senate Television via AP)

Američki Senat odbacio je sve optužbe u okviru procesa opoziva sekretara za unutrašnju bezbjednost Alejandra Mayorkasa, čime su okončani napori republikanaca u Predstavničkom domu da smijene člana kabineta predsjednika Joea Bidena zbog situacije na granici SAD i Meksika.

Glasanjem da se optužbe odbace, suđenje Mayorkasu u Senatu je završeno prije iznošenja argumenata. Senatori su, sa 51 glasom ZA i 48 protiv i 51 naprema 49, odvojeno izglasali odbacivanje dvije tačke optužnice navodeći da su neustavne. Glasalo se po partijskoj liniji - sve demokrate su glasale da se odbace optužbe.

Mayorkas je bio optužen za "namjerno i sistematsko odbijanje da poštuje zakon" i za "kršenje povjerenja", ocjenama da je granica bezbjedna.

Na suđenju u Senatu, ulogu porotnika imali su senatori koji su u srijedu za to položili zakletvu. Demokrate, koje imaju većinu u gornjem domu američkog Kongresa, željele su da se suđenje okonča prije početka iznošenja argumenata.

Lider demokrata Chuck Schumer najavio je na početku procesa u srijedu da će preduzeti poteze da se odmah odbace optužbe, tvrdeći da dvije tačke optužnice o opozivu, koju su proslijedili republikanci, "ne ispunjavaju visoki standard teških krivičnih djela i prestupa" zbog kojih je prema ustavu predviđena smjena zvaničnika u Kongresu. Ocijenio je i da bi mogao da bude uspostavljen opasan presedan.

"Senatori bi trebalo da odbace optužbe zarad integriteta Senata i da se zaštiti proces opoziva za one rijetke slučajeve kada je zaista neophodan", rekao je on na početku sjednice.

Republikanci su tražili da se održi puno suđenje Mayorkasu, ali nisu uspjele da spriječe brzi kraj.

Lider republikanske manjine Mitch McConnell rekao je da historija neće "povoljno suditi o ovom trenutku" i da proces opoziva ne smije da se zloupotrebljava i zaobilazi.

Predstavnički dom je Mayorkasa opozvao u februaru, tijesnom većinom, zbog načina na koji je rješavao situaciju na granici. Optužili su ga da je "namjerno i sistematski" odbijao da primijeni zakone o imigraciji. To je bio prvi put za gotovo 150 godina da je opozvan jedan član kabineta.

Optužnica je u utorak proslijeđena Senatu, a republikanski kongresmeni zaduženi za opoziv su je naglas pročitali senatorima.

Odbacivanje optužbi protiv Mayorkasa, bez prilike da republikanci iznesu argumente u prilog smjeni člana Bidenove administracije, predstavlja poraz za republikanske kongresmene koji imaju većinu u donjem domu Kongresa, kao i za predsjedavajućeg Mikea Johnsona kojem je opoziv jedan od prioriteta.

Imigracija je jedno od glavnih pitanja za birače uoči predsjedničkih izbora u novembru, a republikanci optužuju predsjednika Bidena za rekordan broj ilegalnih prelazaka granice od više od 2 miliona protekle dvije godine.

Demokrate odbacuju optužbe i navode da su republikanci trebalo da podrže kompromis postignut u Senatu čiji cilj je bio da se smanji broj migranata koji nelegalno ulaze u SAD.

Za smjenu Mayorkasa bila je potrebna podrška dvije trećine senatora. Demokrate imaju većinu u Senatu, 51 naprema 49, i bile su ujedinjene protiv opoziva koji nije podržao ni jedan demokratski član Predstavničkog doma.

Suđenje o opozivu Mayorkasu bilo je treće za pet godina. Demokrate su dva puta opozvale bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, zbog Ukrajine i napada njegovih pristalica na Capitol, ali je oba puta oslobođen optužbi u Senatu.

Tokom drugog procesa, svi republikanski senatori - osim njih petero - glasalo je da se okonča suđenje, tvrdeći da je neustavno zato što je Trump već napustio položaj predsjednika.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG