Linkovi

SAD: Elektro kompanije očekuju brz porast potražnje energije iz centara podataka


Core Scientific
Core Scientific

Američke elektroprivrede predviđaju plimni val nove potražnje iz centara podataka koji napajaju tehnologiju poput generativne umjetne inteligencije, a neke energetske kompanije predviđaju rast prodaje električne energije nekoliko puta veći od procjena samo nekoliko mjeseci ranije.

Devet od 10 vodećih američkih elektroprivreda reklo je da su centri za podatke glavni izvor rasta kupaca, što je mnoge navelo da revidiraju planove kapitalnih izdataka i prognoze potražnje, prema Reutersovoj analizi izvještaja o zaradi kompanije iz prva tri mjeseca ove godine.

U istom periodu zarade prošle godine, samo dvije kompanije su pomenule data centre.

Rast će krenuti brže nego što je bio u decenijama“, rekao je Jim Lydotes, direktor prihoda od kapitala za Newton Investment Management, BNY Mellon IM, firme koja svoje udjele u evropskim elektroprivredama prebacuje na američke kompanije.

U 2023. dionice elektroprivrede u zemlji pale su za više od 10%, što je najveći godišnji pad od 2008. godine, jer je rastuća inflacija natjerala investitore da jure za većim prinosima. Kompanije, koje su doživjele produženo zatišje potražnje nakon uvođenja nove energetske efikasnosti na početku milenijuma, ove godine su porasle za oko 4%.

Sve u svemu, očekuje se da će se potrošnja energije iz hiljada gigantskih kompjuterskih skladišta koja se sastoje od centara podataka utrostručiti na globalnom nivou sa manje od 15 teravat-sati (TWh) u 2023. na 46 TWh ove godine, prema istraživanju Morgan Stanleya.

"Istina je da su ove stvari (centri podataka) svinje kada je u pitanju upotreba energije, a sada su veličine slona", rekao je Eric Woodell, stručnjak koji je specijaliziran za operacije centara podataka.

Očekuje se da će dugoročna potražnja za energijom iz IT opreme u američkim podatkovnim centrima dostići više od 50 gigavata (GW) do 2030. godine, u odnosu na 21 GW u 2023., prema posljednjim procjenama konsultantske kuće McKinsey. Prošle godine je predviđao porast potražnje na preko 35 GW do 2030. godine.

Povećana potražnja za električnom energijom iz centara podataka, zajedno s povećanjem proizvodnje u SAD-u i elektrifikacijom sektora poput transporta, bila je evidentna u posljednjoj rundi razgovora s investitorima o prihodima za komunalne usluge.

Southern Co očekuje da će centri potaknuti rast prodaje električne energije na 6% svake godine od 2025. do 2028. godine, u odnosu na predviđeni rast od 1% do 2% godišnje do sljedeće godine. Prodaja iz njegove poslovne jedinice Georgia Power skočila je na neviđenih 9% godišnje.

NextEra Energy sa sjedištem u Floridi, najveća svjetska kompanija za obnovljive izvore energije, rekla je da ima centre u svom redu za projekte koji bi koristili više od tri GW, ili skoro dovoljno za napajanje svih domova u državi Minnesota.

Rukovodioci American Electric Power-a, elektroprivrede sa sjedištem u Ohaju, rekli su da je potražnja maloprodajnih kupaca ove kompanije porasla 2,5 posto u 2023., mnogo brže od ranijih projekcija od 0,7 posto, prvenstveno zbog ubrzanja korištenja energije centara podataka.

PREBRZ RAST?

Brzi rast izazvao je zabrinutost da američka elektroprivredna industrija, povijesno poznata po sporom i stabilnom povratu, neće moći brzo odgovoriti na porast potražnje za električnom energijom zbog sve većeg zaostatka projekata proizvodnje i prijenosa električne energije u redu za povezivanje na mrežu.


Ono što vidimo na tržištu je da ovi projekti ne dolaze dovoljno brzo da zadovolje lokalnu potražnju za data centrima“, rekao je analitičar Rystad Energy Geoff Hebertson.

Skok ukupne potražnje doveo je do nacionalnog reda zahtjeva za projekte proizvodnje i skladištenja energije za povezivanje na mrežu, koji je narastao na 2.600 gigavata 2023. sa 2.000 gigavata 2022., prema najnovijim podacima iz Nacionalne laboratorije Lawrence Berkeley.

Ispitivanje nekih državnih zakonodavaca koji su postali zabrinuti zbog toga kako centri podataka opterećuju električne mreže, povećavaju emisije i ponekad ne uspijevaju podstaći državne ekonomije, također se pojavilo kao prijetnja potražnji za električnom energijom u određenim regijama.

Senat Džordžije je prošlog mjeseca izglasao suspenziju nekih poreznih olakšica za centre podataka, rekavši da preduzeća nisu uspjela otvoriti dovoljno radnih mjesta da stimulišu ekonomiju države.

Ta odluka je bila "žalosna", ali neće biti dovoljna da potkopa mamac koji država ima za razvoj novih centara podataka", rekao je Raul Martynek, izvršni direktor DataBanka, koji razvija 225 megavata kapaciteta centara na 14 američkih tržišta, uključujući Atlantu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG