Linkovi

Dodik odlikovao Orbana, obećanja o još jačim vezama


Predsjednik RS-a Milorad Dodik odlikovao je Ordenom na ogrlici RS-a premijera Mađarske Viktora Orbana, Banjaluka, 5. april 2024. (Foro: Kabinet predsjednika RS-a)
Predsjednik RS-a Milorad Dodik odlikovao je Ordenom na ogrlici RS-a premijera Mađarske Viktora Orbana, Banjaluka, 5. april 2024. (Foro: Kabinet predsjednika RS-a)

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik uručio je u petak u Banjaluci Orden Republike Srpske na ogrlici mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Pošto nije prisustvovao na proslavi neustavnog praznika koji se 9. januara obilježava kao Dan Republike Srpske, Dodik je iskoristio posjetu mađarske delegacije Banjaluci kako bi Orbanu uručio Orden Republike Srpske na ogrlici, najviši entitetski orden.

„Dragi Viktore, hvala ti što si prihvatio da primiš ovo naše veliko odlikovanje”, rekao je Dodik. „Mi to dajemo zaista velikim i pravim prijateljima.”

Orban je uzvratio kako odlikovanje ne smatra „kao jedan običan državni akt”, već „smatram da ima tu emocija, da ima tu povjerenja”.

Iako je kritikovao Evropsku uniju na konferenciji za novinare, Orban je rekao da nema „boljeg okvira od Evropske unije”.

„I zbog toga ću ja sve učniti, naravno ako i vi želite, da se što više približite najboljem međunarodnom okviru”, rekao je Orban.

Istim ordenom Dodik je odlikovao i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Orban se u četvrtak sastao sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon čega je otputovao u Banjaluku.

Protokolom nije bila predviđena konferencija za novinare u Sarajevu.

Razgovori delegacije BiH i Mađarske, Sarajevo, 4. april 2024.
Razgovori delegacije BiH i Mađarske, Sarajevo, 4. april 2024.

Dodik, koji se nalazi pod američkim sankcijama, kao cijelo rukovodstvo entiteta Republika Srpska, posjetu mađarskog premijera, naklonjenog Rusiji, doživljava kao veoma značajnu posjetu.

Mađarska je postala važna za entitet Republika Srpska po pitanju ekonomije i infrastrukture, kažu entitetski zvaničnici.

„Razgovarali smo i o ekonomskoj saradnji”, rekao je Orban. „Poslije finansija, privrede i politike, želim da učvrstimo i svakodnevne veze narednih godina.”

Uz delegaciju Mađarske u Banjaluku su stigla i 23 predstavnika kompanija iz oblati energetike, poljoprivrede, finansija...

U Banjaluci se održava ekonomski forum kojem će prisustvovati i mađarski privrednici i tako imati priliku da sagledaju potencijale i entiteta Republika Srpska.

Mađarski premijer Orban protivnik je evropske pomoći Ukrajini i štiti Dodika od sankcija Evropske unije, jer sve članice bloka moraju biti saglasne sa uvođenjem sankcija.

Kada je krajem februara bio u posjeti Rusiji, Dodik je u razgovoru sa Putinom potencirao dobre odnose sa Orbanom, kao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, govoreći kako o olakšavaju situaciju za Republiku Srpsku na evropskoj sceni.

Ovih dana, američke sankcije daju efekta i uzdrmale su Republiku Srpsku nakon što banke počele gasiti račune sankcionisanim zvaničnicima i kompanijama.

Efekti sankcija: Zvaničnici traže rješenje za plate, firme u ogromnin problemima
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00
XS
SM
MD
LG