Linkovi

U izraelskim napadima ubijeno 7 humanitarnih radnika, kaže Svjetska centralna kuhinja


Pogođeno vozilo Svjetkse centralne kuhinje u Gazi.
Pogođeno vozilo Svjetkse centralne kuhinje u Gazi.

Humanitarna grupa Svjetska centralna kuhinja (WCK) saopćila je u utorak da je izraelski zračni napad ubio sedmero humanitarnih radnika grupe u Gazi, te da ta odmah pauziraju svoj rad u regiji.

WCK je u saopćenju naveo da je završio isporuku 100 tona pomoći u hrani u skladište u Deir al-Balahu, te da je konvoj od dva oklopna automobila sa logom grupe napuštao lokaciju kada je napadnut.

WCK je rekao da se zračni napad dogodio uprkos koordinaciji svojih kretanja s izraelskom vojskom.

Među ubijenima su Palestinac, državljani Australije, Poljske, Britanije i američko-kanadski državljanin, saopštila je grupa.

Izvršna direktorica World Central Kitchen Erin Gore nazvala je napad "neoprostivim".

"Ovo nije samo napad na WCK, ovo je napad na humanitarne organizacije koje se pojavljuju u najtežim situacijama u kojima se hrana koristi kao oružje rata", rekao je Gore.

Osnivač WCK Jose Andres rekao je na društvenim mrežama da je "slomljenog srca i ožalošćen" nakon što je izgubio "nekoliko naših sestara i braće u napadu IDF-a u Gazi".

"Izraelska vlada treba da zaustavi ovo neselektivno ubijanje", rekao je Andres. "Mora prestati ograničavati humanitarnu pomoć, prestati ubijati civile i humanitarne radnike i prestati koristiti hranu kao oružje."

Izraelska vojska je u priopćenju rekla da "provodi temeljitu provjeru na najvišim razinama kako bi razumjela okolnosti ovog tragičnog incidenta".

Australski premijer Anthony Albanese potvrdio je u utorak smrt australske humanitarne radnice Lalzawmi "Zomi" Frankcom, rekavši da njegova vlada očekuje "punu odgovornost".

"Ovo je ljudska tragedija koja se nikada nije smjela dogoditi, što je potpuno neprihvatljivo", rekao je Albanese novinarima.

Albanese je rekao da humanitarnim radnicima i svim nedužnim civilima "treba pružiti zaštitu".

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson rekla je da su Sjedinjene Države "slomljenog srca i duboko uznemirene" smrtonosnim udarom.

"Radnici humanitarne pomoći moraju biti zaštićeni dok isporučuju pomoć koja je očajnički potrebna i pozivamo Izrael da brzo istraži što se dogodilo", rekao je Watson na X-u.

Neke informacije dolaze od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG