Linkovi

SAD pozdravljaju Schmidtove izmjene Izbornog zakona BiH. EU poziva domaće vlasti da preuzmu odgovornost


Zvaničnici Izborne komisije broje glasove nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora na biračkom mjestu u školi u Zenici, Bosna i Hercegovina, 7. oktobra 2018.
Zvaničnici Izborne komisije broje glasove nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora na biračkom mjestu u školi u Zenici, Bosna i Hercegovina, 7. oktobra 2018.

SAD

Sjedinjene Države pozdravljaju odluku visokog predstavnika o usvajanju zakona za jačanje izbornog integriteta u Bosni i Hercegovini, objavila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

"Žao nam je što se sve stranke nisu angažovale u dobroj vjeri ili se istinski obavezale na izborni integritet", stoji u objavi na platformi X.

"Njihov neuspjeh je razlog zašto je HR morao djelovati. Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su dati", ocjenjuje ambasada.

OHR

"Ovo radim za građane ove zemlje", poručio je Schmidt, prilikom predstavljanja izmjena Zakona, dodavši kako se mora voditi računa da lokalni izbori u oktobru budu provedeni na pravi način.

Tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 26. marta nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt trebale bi smanjiti mogućnost izbornih manipulacija, kakve su zabilježene na izborima prethodnih godina.

EU

"EU podsjeća da se izvršna ovlaštenja visokog predstavnika trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji", navedeno je na početku reakcije iz Evropske Unije.

"EU očekuje od domaćih vlasti da provedu potrebne reforme kojima će se osigurati da se izbori provode u skladu s evropskim standardima kroz primjenu preporuka OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, kao i da osiguraju transparentnost finansiranja političkih subjekata", stoji u reakciji Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

"EU je izrazila snažnu preferenciju da Parlamentarna skupština BiH bude ta koja preuzima odgovornost i usvaja ove reforme, kao što su se lideri koalicije na nivou BiH obavezali da će učiniti i to blagovremeno radi primjene na oktobarskim lokalnim izborima.

EU ističe da je visok stepen međunarodne supervizije nespojiv s evropskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u narednom periodu.

Nakon odluke Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, EU nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na evropskom putu", stoji u reakciji Misije EU u BiH.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG