Linkovi

Visoki predstavnik nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH


Christian Schmidt, VIsoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu.
Christian Schmidt, VIsoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt nametnuo je u utorak, 26. marta, tehničke izmjene Izbornog zakona koje predviđaju jačanje izbornog integriteta.

Tokom obraćanja javnosti, Schmidt je podsjetio da je domaćim vlastima ostavio dovoljno vremena da se dogovore oko izmjena Zakona i da je kod jednog dijela političkih subjekata postojala dobra volja.

Da budem iskren, meni je žao što ja to moram uraditi, jer je moj stav da su domaća rješenja najbolja rješenja. Ja evo sada donosim paket integriteta i na neki način vršim supstitucije lokalne zajednice u svjetlu EU integracija i činim BiH sposobnom da krene u EU integracije”, kazao je.

Izjavio je da je osiguranje integriteta izbornog procesa jedan od uslova za pristupanje Evropskoj uniji. Ne iznoseći detalje nametnutih izmjena – koje će stupiti na snagu objavom na stranici OHR-a – rekao je da je vrijeme da se uvedu skeneri kako bi se građanima osiguralo pravo da biraju jednom i da se vrši ispravna identifikacija birača putem elektronskih uređaja.

Ovim ćemo uvesti jedan pilot-projekat i nećemo iskoristiti tehnologiju na svim biračkim mjestima, nego na jednom ograničenom broju. Mislim da će doći do bolje situacije u smislu izbora”, kazao je Schmidt i objasnio da nije riječ o elektronskom glasanju i da BiH nije dovoljno napredna za uvođenje takve tehnologije.

Bit će papirni glasački listić za birače, koji će zaokružiti svoj izbor, koji će biti elektronski skenirani i prebrojani, tako da ćemo onemogućiti bilo kakvu mogućnost promjene”, rekao je Schmidt.

Tokom obraćanja javnosti kazao je da donosi i odluku koju je obećao 11. jula prošle godine u Srebrenici a koja se tiče osuđenih za ratne zločine i genocid, te njihove mogućnosti da se kandiduju.

Naveo je da su novim izmjenama određeni novi uslovi za sankcionisanje, kao i za profesionalizaciju članova biračkih odbora.

Vidjet ćete da postoji komplet pravila za izbornu kampanju. Ja sam u tom smislu odlučio, nakon dosta razgovora, da moramo krenuti s tehničkim izmjenama i da moramo uspostaviti saradnju s drugim organima vlasti da bismo se pobrinuli da se odluke provedu”, rekao je.

On je prošlogodišnjim izmjenama Izbornog zakona spriječio lažno predstavljanje u ime drugog političkog subjekta, a u svrhu dobijanja mjesta u biračkom odboru ispred druge političke stranke kojoj to mjesto u odboru nije pripalo. Ovom izmjenom spriječio se jedan segment trgovine mjestima u biračkim odborima.

“Zabranjena je zlouporaba zakonskog prava na učešće u radu biračkog odbora fiktivnim predstavljanjem kako je propisano člankom”, navedeno je u prošlogodišnjoj izmjeni Izbornog zakona.

Reforma izbornog procesa je prva u nizu od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU. Schmidt je pozvao domaće organe vlasti da dobro razmotre njegove izmjene i donesu svoju odluku u narednim sedmicama.

Što se tiče drugog dijela mojih odluka, ostat će vremena za oko tri sedmice da se izvrše promjene ako to žele. Znam da će biti dosta kritika”, kazao je, poručivši da se slaže da to trebaju uraditi domaći organi.

Obratio se svim građanima navodeći da izmjene donosi za njih i u njihovu korist, s porukom da, dok rade zajedno, nema prostora diskriminaciji.

Ja sam garant postojanja i Republike Srpske i Federacije BiH i Distrikta Brčko, i to je moja dužnost u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Moramo raditi za sve njih”, poručio je visoki predstavnik.

XS
SM
MD
LG