Linkovi

Kineski državljanin uhapšen u SAD-u zbog krađe Googleove tehnologije vještačke inteligencije


Kineski softverski inženjer uhapšen je u srijedu zbog krađe tehnologije vještačke inteligencije od Googlea dok je tajno radio za dvije kineske kompanije, izjavio je američki državni tužilac Merrick Garland.

Linwei Ding, 38, uhapšen je u Newarku u Californiji po četiri tačke optužnice za krađu federalne poslovne tajne, od kojih svaka nosi kaznu do 10 godina zatvora.

Garland je više puta upozoravao na prijetnju od kineske ekonomske špijunaže i zabrinutost za nacionalnu bezbjednost koju predstavlja napredak u vještačkoj inteligencija.

"Današnje optužbe su najnovija ilustracija koliko su saradnici kompanija sa sedištem u Narodnoj Republici Kini spremne da ukradu američke inovacije", naveo je direktor FBI-a Christopher Wray u saopštenju. "Krađa inovativne tehnologije i poslovnih tajni američkih kompanija može naneti štetu radnim mjestima i imati razorne posljedice po ekonomiju i nacionalnu bezbjednost."

Lideri Ministarstva pravde SAD posljednjih nedjelja iznose upozorenja da bi strani protivnici mogli da iskoriste tehnologije vještačke inteligencije da negativno utiču na SAD.

Zamjenica državnog tužioca Lisa Monaco rekla je u prošlog mjeseca govoru da će multiagencijska Grupa za borbu protiv disruptivne tehnologije staviti vještačku inteligenciju na vrh svoje liste prioriteta, a Wray je poslovnim liderima prošle nedjelje rekao da su vještačka inteligencija i druge tehnologije u povoju olakšale protivnicima u pokušaju da se miješaju u političke procese u SAD.

Optužnica obelodanjena u srijedu navodi da je Ding, koga je Google angažovao 2019. godine i koji je imao pristup povjerljivim informacijama o centrima za podatke superkompjutera te kompanije, prije dve godine počeo da šalje stotine datoteka na lični Google Cloud nalog.

U roku od nekoliko nedjelja od početka krađe, kažu tužioci, Dingu je ponuđeno mesto glavnog tehnološkog direktora u jednoj tehnološkoj kompaniji fazi u Kini koja se hvalila upotrebom tehnologije vještačke inteligencije. U optužnici se navodi da je Ding putovao u Kinu i učestvovao na sastancima investitora u kompaniji i pokušavao da prikupi kapital za to.

Također je osnovao i bio izvršni direktor kineske startap kompanije koja je imala za cilj da obuči "velike modele vještačke inteligencije pokretane čipovima superkompjutera", navodi se u optužnici.

Tužioci kažu da Ding nije Googleu rekao da je povezan s ta dva poslovna poduhvata.

Ostavku u Googleu je dao 26. decembra. Tri dana kasnije, zvaničnici Googlea su saznali da se predstavio kao izvršni direktor jedne od kineskih kompanija na konferenciji za investitore u Pekingu.

Zvaničnici su također pregledali snimke s nadzornih kamera koji pokazuju da je drugi zaposleni skenirao Dingovu pristupnu karticu u zgradi u kojoj je radio kako bi izgledalo kao da je Ding bio tamo u vrijeme kada je zapravo bio u Kini, navodi se u optužnici.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG