Linkovi

Texas: Šumski požari van kontrole privremeno zatvorili postrojenje za nuklearno oružje


Požar u Teksasu
Požar u Teksasu

Niz šumskih požara zahvatio je Teksas Panhandle rano u srijedu, što je dovelo do evakuacije, isključivanja struje za hiljade ljudi i zatvaranja postrojenja za nuklearno oružje, jer su jak vjetar, suha trava i neuobičajeno visoke temperature podstakle požare.

Nepoznati broj kuća i drugih objekata u okrugu Hutchinson oštećen je ili uništen, rekli su lokalni zvaničnici za hitne slučajeve. Glavni objekat koji sastavlja i rastavlja američki nuklearni arsenal zatvorio je svoje operacije u utorak navečer.

Evakuisali smo naše osoblje sa lokacije, uz obilje opreza“, rekao je Laef Pendergraft, portparol Kancelarije za proizvodnju Nacionalne administracije za nuklearnu bezbjednost u Pantexu tokom konferencije za novinare. “Ali mi imamo dobro opremljenu vatrogasnu jedinicu koja je obučena za ove scenarije, koja je na licu mjesta, nadgleda i spremna je ako dođe do bilo kakve stvarne vanredne situacije na lokaciji tvornice.

Pantex je oko 27 kilometara sjeveroistočno od Amarilla i 515 kilometara sjeverozapadno od Dallasa. Od 1975. to je glavno mjesto za montažu i demontažu svojih atomskih bombi u SAD-u. Posljednju novu bombu sastavio je 1991. dok je rastavljao hiljade.

Republikanski guverner Greg Abbott izdao je deklaraciju o katastrofi za 60 okruga jer je najveći požar, požar Smokehouse Creek, izgorio skoro 400 kvadratnih milja (1.040 kvadratnih kilometara), prema Texas A&M Forest Service. To je više nego dvostruko veće od požara u ponedjeljak.

Vlasti nisu saopštile šta je moglo izazvati požar, koji je zahvatio slabo naseljene okruge okružene valovitim ravnicama.

"Teksašane se poziva da ograniče aktivnosti koje bi mogle izazvati varnice i poduzmu mjere opreza kako bi zaštitili svoje najmilije", rekao je Abbott.

Šumski požar u Teksasu
Šumski požar u Teksasu

Vremenska prognoza dala je nadu za vatrogasce - niže temperature, manje vjetra i moguće kiše u četvrtak. Ali za sada je situacija u nekim oblastima bila teška.

U Borgeru, zajednici od oko 13.000, 40kilometara sjeverno od Pantexa, osoblje hitnih službi okruga Hutchinson planiralo je konvoj koji će odvesti evakuisane iz jednog skloništa u drugo prije očekivanih nestanka struje i temperatura tokom noći.

Kako su naredbe za evakuaciju rasle, okružni i gradski službenici su prenosili uživo na Facebooku i pokušavali odgovoriti na pitanja uspaničenih stanovnika. Zvaničnici su ih molili da uključe hitna upozorenja na svojim mobilnim telefonima i budu spremni za hitnu evakuaciju. Oni su opisali da je na nekim putevima vatra s obje strane i rekli su da su resursi iscrpljeni do krajnjih granica.

Senator iz savezne države Teksas Kevin Sparks rekao je da je izdata naredba za evakuaciju za Canadian, grad od oko 2.000, oko 160 kilometara sjeveroistočno od Amarilla. Kasnije u utorak, ured šerifa okruga Hemphill pozvao je sve koji su ostali da se sklone u mjestu ili u gimnaziju jer su putevi zatvoreni.

Istočno, vatrogasni službenici preko granice u oblasti Durham, Oklahoma, također su ohrabrili ljude da se evakuišu zbog požara.

Evakuacije su se dešavale i u Skellytownu, Wheeleru, Allisonu i Briscoeu, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi u Amarillu.

Oko 65 km jugozapadno od Kanade, gradski zvaničnici Pampe na Facebooku su predložili da se stanovnici evakuišu na jug i rekli da su autobusi dostupni. Zvaničnici su rekli da se osoblje još uvijek bori s vatrom u utorak navečer, ali da se stanovnici Pampe mogu vratiti kućama.

"Uspjeli su zaustaviti vatru sjeverno od grada", rekli su zvaničnici meteorološke službe na X-u.

Na zapadu je barem nekim stanovnicima malog grada Fritch u okrugu Hutchinson rečeno da napuste svoje domove u utorak poslijepodne zbog još jednog požara koji je zahvatio autoput.

Sve južno od autoputa 146 u Fritchu evakuišite odmah!“ objavili su gradski zvaničnici.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja za nekoliko drugih država u središnjem dijelu zemlje, jer su jaki vjetrovi od preko 60 km/h u kombinaciji s toplim temperaturama, niskom vlažnošću i suhom zimskom vegetacijom stvorili uslove za šumske požare.

U centralnoj Nebraski, kosilica je izazvala požar u preriji koji je spalio ogroman travnjak otprilike veličine najvećeg državnog grada Omahe, rekli su državni zvaničnici u utorak.

XS
SM
MD
LG