Linkovi

Pritisak Zapada na BH vlasti: Spasiti Javni RTV servis


Ilustracija
Ilustracija

Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Misija OSCE-a, Ured visokog predstavnika te ambasade Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država pozivaju vlasti u BiH da neodložno spriječe kolaps javnog RTV sistema. Javnom objavom skreće se pažnja na težak položaj sektora javnih emitera.

"Javni RTV sistem bi trebao da ima ključnu ulogu u očuvanju demokratskih principa, informisanju građana i promovisanju slobode informacija. Međutim, zbog višegodišnjeg političkog uplitanja i lošeg upravljanja, javni RTV sistem je doveden na rub nelikvidnosti, što ugrožava realizaciju njegove funkcije u službi javnog interesa i predstavlja ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu i demokratskom dijalogu", navedeno je u pismu koje potpisuju Evropska unija, OSCE, OHR, Ujedinjeno kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

"Nesprovođenje Zakona o javnom RTV sistemu BiH omogućilo je političkim pritiscima te stranačkim i etnonacionalističkim agendama da ugroze uređivačku nezavisnost javnog RTV sistema i naruše povjerenje u njegovu sposobnost da pruža nepristrasne i objektivne informacije", stoji u objavi.

"Pronalaženje održivog modela za finansiranje javnog RTV sistema predstavlja ključan prioritet na evropskom putu, dio je relevantnih obaveza koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a, ali je i jedan od preduslova za integraciju i funkcionisanje sistema kao cjeline i kao takav zahtijeva hitno rješavanje. Paralelno s tim, vlasti u BiH treba da podrže napore za osposobljavanje javnog RTV sistema da odgovori potrebama modernog digitalnog okruženja. Pravilno funkcionisanje javnog RTV sistema nije samo stvar slobode medija, već i pokazatelj posvećenosti Bosne i Hercegovine demokratskim vrijednostima i vladavini prava", navedeno je u javnom pozivu vlastima Bosne i Hercegovine.

BiH: Počinje digitalizacija javnih servisa, BHRT-u prijeti gašenje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG