Linkovi

Novaliću, Solaku i Hodžiću potvrđene zatvorske kazne


Novalić i drugi
Novalić i drugi

Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Istom odukom bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević je oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Iz Suda Bosne i Hercegovine su saopštili da je u cjelosti potvrđena prvostepena presuda iz aprila prošle godine kojom je Novalić osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim što je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom te mu je izrečena novčana kazna od 200.000 KM, koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave. U nedostatku dovoljno dokaza oslobođeni su optužbi za udruživanje za činjenje krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga, a Novalić i za primanje nagrade.

Tužilaštvo BiH je na žalbenoj sjednici održanoj početkom novembra 2023. od Apelacionog vijeća Državnog suda zatražilo veće kazne dok su Odbrane zatražile ukidanje presude u osuđujućem dijelu, oglašavanje Suda nenadležnim ili otvaranje pretresa.

Međutim, Apelaciono vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu.

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.

XS
SM
MD
LG