Linkovi

Njemački farmeri blokiraju puteve u znak protesta protiv smanjenja subvencija


Protest njemačkih poljoprivrednika.
Protest njemačkih poljoprivrednika.

Njemački farmeri započeli su protest širom zemlje blokiranjem puteva traktorima u ponedjeljak kao odgovor na planove za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija dok se koaliciona vlada bori da popravi svoje finansije.

Fotografije pokazuju konvoje traktora i kamiona, od kojih su neki bili ukrašeni protestnim transparentima na kojima je pisalo "Nema farmera, nema hrane, nema budućnosti", na njemačkim cestama. U Berlinu su traktori blokirali glavnu aveniju koja vodi do Brandenburške kapije.

Policijski izvještaji navode da su putevi i priključci na autoput blokirani na više lokacija širom zemlje, što je izazvalo gužve u saobraćaju tokom jutarnje špice.

Poljoprivrednici su obećali da će blokirati glavne saobraćajne i logističke rute na nedelju dana, rekavši da će ukidanje poreskih olakšica izbaciti farme iz poslovanja.

Blokada se poklapa sa štrajkom koji je pozvao Sindikat mašinovođa GDL da se održi kasnije ove sedmice, što bi od srijede moglo dovesti do ometanja puteva i željeznice u zemlji.

Joachim Rukwied, čelnik njemačkog udruženja poljoprivrednika DBV, zamolio je javnost za saosjećanje u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

„Ne želimo da izgubimo podršku i solidarnost koju smo dobili od velikog dijela stanovništva”, rekao je on za magazin Stern, ali je rekao da farmeri „neće prihvatiti planirana povećanja poreza za poljoprivredni sektor”.

On je također upozorio na ekstremne desničarske aktiviste koji proteste koriste za postizanje vlastitih ciljeva, zabrinutost koju dijeli i ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser, koja je rekla da vlasti prate situaciju.

Reakcija farmera prošle sedmice navela je koaliciju kancelara Olafa Scholza, koja se utrkivala da finalizira nacrt budžeta za 2024. koji je odgođen sudskom presudom, da napravi neočekivane promjene, uključujući izmjenu planova za smanjenje subvencija za poljoprivredu.

Umjesto naglog ukidanja poreske olakšice poljoprivrednicima na poljoprivredni dizel, subvencija će ove godine biti smanjena za 40 posto, 2025. za 30 posto, a završit će od 2026.

Vlada je takođe odustala od planova za ukidanje preferencijalnog tretmana poreza na vozila za šumarstvo i poljoprivredu.

DBV je rekao da promjene nisu dovoljne i da je ostao pri planovima za proteste ove sedmice.

Šef ekonomskog instituta Ifo, Clemens Fuest, rekao je da je teret vladine revizije poreza preteško pao na poljoprivrednike, navodi medijska grupa RND.

„Samo zato što je industrija možda sada u dobroj fazi nakon teških godina, ne znači da je opravdano prebaciti tako veliki dio tereta na takvu grupu”, rekao je on na sastanku opozicione stranke u nedjelju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG