Linkovi

Dodik imenovao Vulina za senatora Republike Srpske


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin, bivši ministar u Vladi Srbije i šef obavještajne službe u toj zemlji, postao je novi član Senata Republike Srpske, prema odluci predsjednika ovog bh. entiteta, Milorada Dodika.

Aleksandar Vulin, bivši ministar u Vladi Srbije i šef obavještajne službe u toj zemlji, postao je novi član Senata Republike Srpske, prema odluci predsjednika ovog bh. entiteta, Milorada Dodika.

Kako prenosi agencija Srna, Vulin je "na osnovu Ustava Republike Srpske i Zakona o Senatu" imenovan za senatora od 1. decembra, te da će ta odluka biti objavljena u Službenom glasniku RS.

Odluka o imenovanju Vulina još nije objavljena ni u Službenom glasniku, ali ni na sajtu predsjednika RS.

Vulin, koji je u prethodnoj deceniji bio na funkcijama direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, te ministra odbrane i unutrašnjih poslova, podnio je ostavku na mjesto direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) 3. novembra.

Srpski političar, koji je na čelu stranke Pokret socijalista, od jula je na američkoj listi sankcija zbog navodne korupcije, umiješanosti u trgovinu drogom, ali i zbog veza sa Rusijom.

Nakon što su objavljene sankcije Vulinu, Dodik – koji je takođe pod sankcijama SAD – mu je pružio podršku, rekavši da je to "nagrada za njegov patriotizam i istrajanost u očuvanju prijateljskih odnosa sa Rusijom i ruskim narodom".

Vulin je kao ministar odbrane Srbije 2020. godine u Banjaluci dobio orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem, za "doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Srbije i RS".

Koje su nadležnosti Senata RS?

Senat RS je savjetodavno tijelo ustanovljeno entitetskim Ustavom iz 1992, a njegov rad reguliše Zakon o senatu iz 1997. godine.

Predsjednik RS bira senatore kojih može biti maksimalno 55, mandat im traje sedam godina, a za članove senata biraju se "istaknute ličnosti iz javnog, naučnog i kulturnog života", kako je navedeno u Ustavu.

Članovi saziva Senata iz 2017. su, između ostalih, režiser Emir Kusturica, ruska istoričarka Jelena Guskova, vladika diseldorfski i sve Njemačke, Grigorije Durić, bivši i sadašnji političari, kao i privrednici iz RS.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG