Linkovi

Nove američke sankcije protiv Diane Kajmaković i Osmana Mehmedagića „Osmice”


State Department je povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava 9. decembra, u ponedjeljak objavio sankcije protiv 30 osoba, a među njima su Diana Kajmaković, Osman Mehmedagić „Osmica”, koji su od ranije pod sankcijama Ministarstva finansija.

Današnjim sankcijama State Departmenta je obuhvaćena i Mehmedagićeva supruga.

Sankcionisanim osobama i njihovoj užoj porodici zabranjuje se ulazak u SAD.

Nekoliko institucija može izricati sankcije, uključujući State Department, Ministarstvo finansija i Ministarstvo trgovine.

State Department je suspendovanu tužiteljicu Tužilaštva BiH Dianu Kajmaković sankcionisao zbog, kako se obrazlaže, značajne korupcije.

„Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza, sprječavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, uključujući Osmana Mehmedagića”, objašnjava State Department.

Prošle godine, Ministarstvo finansija SAD je sankcionisalo Kajmaković zbog istih razloga. Nakon toga, suspendovana je sa pozicije zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

U izjavi za Detektor nakon uvođenja sankcija, Tužilaštvo BiH je navelo kako je formiran predmet protiv tužiteljice Kajmaković. Optužnica još nije podignuta.


Za Mehmedagića, bivšeg šefa Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, State Department obrazlaže kako je sankcionisan zbog „umiješanosti u značajnu korupciju”.

„Mehmedagić je sarađivao sa kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao svoj javni položaj da bi se obogatio”, kaže se u saopštenju.

U okviru ove akcije, sankcionisana je i njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović, navodi State Department.

U martu ove godine, Mehmedagiću, zajedno sa još dvije osobe, sankcije je uvelo Ministarstvo finansija SAD.

On je tada bio šef Obavještajno-sigurnosne agencije.

On je ranije sankcionisan uz obrazloženje da je zloupotrijebio BH Telecom u korist SDA, kao i da je sarađivao sa kriminalnim mrežama. Mehmedagić je navode nakon tada uvedenih sankcije odbacio kao neistinite.

Mehmedagića je Sud BiH 2021. godine oslobodio krivice za zloupotrebu položaja.

XS
SM
MD
LG